Ezeket látta már?

A kutatóknak büszkeség, a betegeknek reménysugár - ilyen klinikai vizsgálatok futnak a Magyarországon a Janssen-nél

Janssen Johnson  klinikai vizsgálatok

Regionális szinten is kiemelkedő számú és komplexitású klinikai vizsgálatot végez Magyarországon a Janssen.

Janssen vagy Johnson & Johnson?

  • A Johnson & Johnson innovatív gyógyszeripari vállalata – Janssen néven – több mint 30 éve van jelen Magyarországon, és 2024-től az anyacég márkaneve alatt működik.
  • A vállalat az év végéig több mint 50 új vizsgálóhelyen indít klinikai vizsgálatokat országszerte.
  • A Johnson & Johnson 2010–2022 között 9 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre[1] itthon; a vállalat által előállított teljes bruttó hozzáadott érték 2022-ben megközelítette a 61 milliárd forintot.[2]

Regionális szinten is kiemelkedő számú és komplexitású klinikai vizsgálatot végez Magyarországon a Janssen – a Johnson & Johnson innovatív gyógyszeripari vállalata –, amely 2024-től az anyacég márkaneve alatt, Johnson & Johnson néven folytatja működését. Tavaly több mint 600 magyar beteg vett részt a vállalat égisze alatt 185 helyszínen, több mint 1000 egészségügyi szakember bevonásával zajló klinikai vizsgálatokban, és jutott hozzá másképp nem elérhető innovatív terápiákhoz. A vállalat 2010–2022 között 9 milliárd forintot költött K + F-re Magyarországon.[3]

A Johnson & Johnson klinikai vizsgálataiban Magyarország meghatározó szereplő a közép-európai régióban, és az itt végzett vizsgálatok nemzetközi viszonylatban is kiemelt jelentőséggel bírnak.

- Hazánk vállalaton belüli súlyát ezen a területen az is mutatja, hogy az itthon végzett vizsgálatok volumene és a bevont betegek száma is meghaladja a vállalat számára ugyancsak törzsországoknak számító Csehország, Bulgária, Ukrajna és Románia hasonló mutatóit, illetve a jelenleg Romániában zajló, Johnson & Johnson szponzorálta vizsgálatok is a magyar vállalat irányítása alá tartoznak. A klinikai vizsgálati aktivitás tekintetében a Johnson & Johnson Magyarországon is a piacvezető iparági szereplők egyike - hangzott el a vállalat sajtótájékoztatóján.

Több mint 60 munkatárssal a Johnson & Johnson (K + F) klinikai vizsgálati csoportja a magyar leányvállalat legnagyobb részlege. Tavaly 383 új páciens bevonásával összesen mintegy 600 magyar beteg vett részt a vállalat égisze alatt zajló klinikai vizsgálatokban.

„2024-ben több mint 50 új klinikai vizsgálati helyszínt tervezünk megnyitni, legalább 10 új vizsgálatban – foglalta össze Dr. Kiss Gergely, a Johnson & Johnson (Janssen-Cilag Kft.) klinikai vizsgálati csoportjának igazgatója. A klinikai központokban, egyetemi intézetekben, kórházakban és szakrendelőkben található vizsgálóhelyeinkkel országos lefedettséget biztosítunk a klinikai vizsgálatok elvégzéséhez, amelyekben éves szinten több mint ezer orvos és egészségügyi szakdolgozó vesz részt.

Dr. Kiss Gergely elmondta, hogy az elmúlt években – szemben az egyébként csökkenő hazai trenddel – a Johnson & Johnsonnál a Magyarországon futó klinikai vizsgálatok és vizsgálóhelyek számában egyaránt növekvő tendencia figyelhető meg: az aktív vizsgálóhelyek száma a 2019-es 154-ről az elmúlt év végére 185-re emelkedett. A terápiás területi dinamikát markánsan emelkedő résztvevői számmal – az immunológia térnyerése, valamint stabil onkológiai és hematológiai jelenlét jellemzi, miközben a Covid-járvány elmúltával a fertőző betegségek és az oltóanyagok háttérbe szorultak. A neurológia területén korábban tapasztalható enyhe visszaesés 2024-ben ugyancsak fordulni látszik.

A hazai vállalat K + F-befektetéseinek döntő hányadát a klinikai vizsgálatok adják, amelyek költségeit a magyar Johnson & Johnson Innovative Medicine viseli, így azok nettó megtakarítást jelentenek a finanszírozónak, és a kapcsolódó kiadások adóvonzata is az államkasszát gyarapítja.

„Magyarországon kiemelkedően sok klinikai vizsgálat zajlik, köszönhetően a magasan képzett orvosoknak és szakdolgozóknak, akik így első kézből szerezhetnek tapasztalatokat a legkorszerűbb terápiás módszerekről, készítményekről. A klinikai vizsgálatok egészségügyi beruházásként is előnyösek, hiszen gazdagítják az intézmények eszközparkját, javítják az ellátás minőségét, a járulékos szolgáltatások kapcsán pedig közvetett munkahelyteremtő hatásuk is érvényesül” – fűzte hozzá Dr. Kiss Gergely.

A klinikai vizsgálatok reményt adnak a betegek számára

A jövőbeni páciensek mellett az erős klinikai vizsgálati aktivitás a bevont betegek számára új reményt – akár hosszabb és jobb minőségű – életet jelenthet, hiszen hozzájuthatnak egy-egy ígéretes, új terápiához. A gyógyszerek törzskönyvezése és a támogatásba való befogadásuk jellemzően hosszú időt vesz igénybe, de amennyiben a terápia folytatása a klinikai vizsgálat lezárása után is szükséges, a vizsgálatba bevont páciensek – a vállalat jóvoltából – ez idő alatt is ingyen jutnak hozzá a készítményekhez.

Életmentő új terápiák

Számos – nemzetközi viszonylatban is fajsúlyos – klinikai vizsgálat zajlik itthon magyar betegek aktív részvételével. Például a jelenleg visszafordíthatatlan, vaksághoz vezető retinabetegségek kezelését lehetővé tévő szemészeti génterápia[4], illetve a pikkelysömör, valamint a gyulladásos bélbetegségek innovatív kezelését szolgáló, szájon át adható biológiai terápia területén.

Ugyancsak itthon, magyar betegek bevonásával vizsgálják azt az autológ kiméra antigénreceptor T-sejt (CAR-T) terápiát, amelyik a várakozások szerint jelentősen javítja majd a mielóma multiplex rosszindulatú vérképzőszervi daganatos betegséggel élők progressziómentes túlélését.[5]

A Johnson & Johnson és egy másik innovatív gyógyszergyártó, a Bristol Myers Squibb együttműködésével világszerte mintegy 2000 vizsgálóhelyen folyik egy olyan átfogó 3. fázisú klinikai vizsgálat, amely mintegy 50 000 betegről szolgáltat nélkülözhetetlen adatokat. A Librexia-programban egy szájon át szedhető trombózisgátló készítmény hatásosságát vizsgálják három különböző indikációban.[6]

A Johnson & Johnson a világban

A Johnson & Johnson a világ legnagyobb piaci értékkel bíró egészségügyi vállalata,[7] és mint ilyen, hosszú múltra tekint vissza a gyógyszer-innováció terén. Első, vényköteles gyógyszere 1931-ben került forgalomba. A Belgiumban alapított Janssen az 1961-ben végrehajtott akvizíció után vált a Johnson & Johnson óriásvállalat innovatív gyógyszeripari vállalatává.

Kevéssé ismert, hogy a vállalatot 1886-os indulásától kezdve magyar dolgozók magas szintű szakértelme, kiemelkedő szorgalma segítette. New Brunswickot, ahol a Johnson & Johnson központja található, régebben „az Egyesült Államok legmagyarabb városaként” emlegették az ott élő magyar bevándorlók nagy száma miatt. Történetük összefonódik a vállalatéval, ahol egy időben az alkalmazottak több mint kétharmada magyar volt. Innen származik a cég egykori beceneve: „Hungarian University”.

A Johnson & Johnson 2023-ban úgy döntött, hogy a Johnson & Johnson márkanév alatt egyesíti az orvostechnológiai (Johnson & Johnson MedTech) és a gyógyszeripari szektorát (Johnson & Johnson Innovative Medicine).

A Johnson & Johnson világszerte több mint 130 000 alkalmazottat foglalkoztatott tavaly[8], teljes árbevétele 85,2 milliárd dollár volt[9]. A vállalat globális K + F-kiadásai meghaladták a 15 milliárd dollárt, ami bevételarányosan 17,7 százalékos ráfordítást jelentett. Ez az arány tíz éve folyamatosan emelkedik.[10]

A Johnson & Johnson Innovative Medicine szigorú tudományos felkészültséggel, és a betegekkel együtt érezve közelít a legösszetettebb onkológiai, immunológiai, neurológiai, és szív- és érrendszeri kórképekhez, a pulmonális hipertóniához és a retina megbetegedéseihez, és ezeken a területeken a jövő terápiás megoldásait fejleszti.

Három évtized Magyarországon

A Janssen, a Johnson & Johnson innovatív gyógyszeripari vállalata több mint 30 éve van jelen Magyarországon. 2024-től a Janssen az anyacég márkaneve alatt, Johnson & Johnsonként folytatja tovább a működését. A Janssen nevet a továbbiakban nem használják, de a névváltozás nem érinti a vállalat jelenlétét az egészségügyben, a termékportfólióját, a gyógyszerei nevét, illetve a szakmai-tudományos együttműködéseit sem.

„Vállalatunk három évtizede a hazai gazdaság meghatározó szereplője. Üzleti teljesítménye alapján a szektor egyik zászlóshajója, működésének társadalmi, gazdasági és tudományos hatásai azonban messze túlmutatnak a gyógyszeripar keretein” – fogalmazott Ana Maria Vargas, a Johnson & Johnson Innovative Medicine hazai leányvállalatának (Janssen-Cilag Kft.) országigazgatója.

Ana Maria Vargas rámutatott: 2004 és 2022 között a Johnson & Johnson Innovative Medicine 125 milliárd forinttal gyarapította a költségvetés bevételeit Magyarországon, a vállalat által megtermelt közvetlen bruttó hozzáadott érték pedig a 2004-es 1,7 milliárd forintról 2022-re több mint hússzorosára, 36,7 milliárd forintra nőtt.[11] A multiplikátorhatást is figyelembe véve a Janssen által előállított teljes bruttó hozzáadott érték 2022-ben megközelítette a 61 milliárd forintot[12]. A vállalat 2010–2022 között mintegy 9 milliárd forintot költött K + F-re, ami döntően a klinikai vizsgálatok szervezését jelentette.[13]

Hazai tevékenységének fókuszában az immunológiai megbetegedések (pszoriázis, Crohn-betegség és colitis ulcerosa), az onkológiai megbetegedések (prosztatarák, tüdőrák, mielóma multiplex, CLL), valamint a pszichiátriai kórképek (szkizofrénia, major depresszió) állnak.[14] A vállalat készítményei 4 alkalommal nyerték el az „Év Gyógyszere” címet Magyarországon.[15]

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

CAR-T-sejt terápia: így működik a vérrákos betegek reménysugara! Betegtapasztalat videóval

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

[1] Janssen-Cilag Kft. „Vállalati beszámolók 2003–2022”

[2] Janssen-Cilag Kft. „Vállalati beszámolók 2003–2022”

[3] Janssen-Cilag Kft. „Vállalati beszámolók 2003–2022”

[4] Janssen to Highlight Innovation in Retinal Pipeline at the Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) 2023 Annual Meeting Utolsó felkeresés dátuma: 2024. 03. 14.

[5] A Study of Bortezomib, Lenalidomide and Dexamethasone (VRd) Followed by Cilta-cel, a CAR-T Therapy Directed Against BCMA Versus VRd Followed by Lenalidomide and Dexamethasone (Rd) Therapy in Participants With Newly Diagnosed Multiple Myeloma for Whom ASCT is Not Planned as Initial Therapy - Full Text View - ClinicalTrials.gov Utolsó felkeresés dátuma: 2024. 03. 14.

[6] The Bristol Myers Squibb-Janssen Collaboration Launches Pivotal Phase 3 Librexia Clinical Trial Program Evaluating Milvexian, an Investigational Oral Factor XIa Inhibitor Utolsó felkeresés dátuma: 2024. 03. 14.

7 Forbes, „Forbes Global 2000: The World’s Largest Healthcare Companies In 2022” Utolsó felkeresés dátuma: 2024. 03. 21.

[8] Johnson & Johnson Annual Report for 2023

[9] Johnson & Johnson Reports Q4 and Full-Year 2023 Results Utolsó felkeresés dátuma: 2024. 03. 27.

[10] Johnson & Johnson Reports Q4 and Full-Year 2023 Results

[11] Janssen-Cilag Kft. „Vállalati beszámolók 2003–2022”

[12] Janssen-Cilag Kft. „Vállalati beszámolók 2003–2022”

[13] Janssen-Cilag Kft. „Vállalati beszámolók 2003–2022”

[14] Klinikai vizsgálatok a Janssennél Utolsó felkeresés dátuma: 2024. 03. 14.

[15] Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság, „Az Év Gyógyszere díj korábbi nyertesei”, 2022. Utolsó felkeresés dátuma: 2024. 03. 14. CP-444501; Jóvágyás dátuma: 2024. 03. 28.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához