Ezeket látta már?

Kiakad a magyar gyermekorvos a vérvizsgálatok miatt: "egyszerre felháborító, másfelől amatőr"

vérvétel, gyerek

Áttörést szeretne elérni a gyerekek vérvizsgálati protokolljában, mert szerinte a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

Abszurd, de nem nyugszom bele: miért kell szabadságot kivennie a szülőnek, vagy iskolából elhozni gyermekét vérvételre, miért nem lehet munka után délután vagy este levenni a magán egészségügyben? - ezzel a felütéssel kezdte dr. Novák Hunor gyermekorvos, aki kifakadt a közösségi oldalán a vérvételek eljárási rendje miatt:

"Sajnos elég égető problémával szembesültem a vérvételek kapcsán, amióta a Krokiban is elindult magán labor szolgáltatásunk. A történet egyszerre felháborító, másfelől amatőr, szerintem a XXI. században egyenesen ciki, és én nem vagyok hajlandó beletörődni, hogy ez így maradjon, mert "mi-így-szoktuk".

A történet röviden: szinte minden vérvételnél kérnek / kell vérkép is, amit csak aznap hajlandóak a laborgéppel lemérni laborok, még magánban is. A laborok munkaidő beosztásai miatt ebből következik, késő délután vagy kora este nem lehet ma, 2023-ban vérvizsgálatot csinálni magánban, a laborban azon a napon már nem tudják a géppel elemezni a vérképet, másnapi mintát pedig nem hajlandóak elfogadni (nem mérik le, ha a vérvétel és laborgépbe kerülés között több mint 8 óra eltelt...)

Ebből következik, hogy szinte mindenütt, magán helyeken is csak kb. du 2 óráig van vérvétel gyerekeknek, és jelenleg mi sem tudunk kora este sem levenni vért. Persze van, aki amúgy is otthon van, és nem probléma a délelőtti vérvétel, de sokaknak igenis probléma. Vegyük ki a suliból, szülő kérje el magát a munkahelyéről, vegyen ki szabadságot. Szuper megoldás, mondhatom...

Pedig a szakirodalom alapján angliai és amerikai ajánlások alapján is a vérkép hűtve stabil, biztonsággal le lehetne mérni másnap a laborban. Itthon nem ez a gyakorlat, "nem így szoktuk"... Az érintett laborokat megkerestem a nemzetközi ajánlásokkal és szakirodalommal, bízom benne, hogy sikerül áttörnöm itt is a szokásokat, és felül fogják bírálni eddigi gyakorlatukat. Valamilyen megoldást fogunk találni, hogy a Krokiban este 7kor is lehessen vérvétel!

Nem tudom elfogadni, hogy bárkinek ilyen miatt szabadságot kelljen kivennie, vagy a gyermeket iskolai órákról kelljen elhoznia, ez amatőr, kiszúrás mindenkivel.

Ui.: Tudta, hogy legtöbbször az is csak egy régi szokás, hogy éhgyomorra kell a vérvétel, és feleslegesen kínozza magát vagy gyermekét éhezéssel? Legtöbbször tévesen mondják a pácienseknek, hogy éhgyomorra kell a vérvétel. A vércukor és inzulinszint mérés kell gyakorlatilag egyedül éhgyomorra, ezen kívül pedig csak néhány vizsgálat van, amiknél a vérvétel előtti 1 órában javasolt táplálkozási korlátozás – ezeket az árlistában színkódokkal jelöltük az egyes paramétereknél oldalunkon: https://rendelo.novakhunor.hu/foglalasi-naptar-vervetel/"

Ez is érdekeltheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Túl lehet adagolni a D-vitamint gyerekeknél? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához