Egyen ebből a magból naponta, ha jót akar a szívének
A napraforgómag nemcsak finom, de az egészséges étrendbe is beilleszthető.
A napraforgómag régóta ismert rágcsálnivaló, de sokan még mindig nem tudják, milyen értékes tápanyagforrás rejlik a legvidámabb virág apró magvaiban. Rendszeres, mértékletes fogyasztása hozzájárulhat ugyanis az immunrendszer erősítéséhez, az anyagcsere optimalizálásához és a szív egészségéhez is. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a szotyoláról, miért érdemes beilleszteni az étrendbe.
Igazi tápanyagbomba
A napraforgómag igazi szuperélelmiszer. Meglehetősen gazdag E-vitaminban, amely erős antioxidáns hatással bír, így segíthet a sejtöregedés lassításában és a gyulladások csökkentésében. Emellett kiváló forrása a magnéziumnak, a szelénnek, a B-vitaminoknak – különösen a B1 (tiamin) és B6-vitaminoknak –, valamint a növényi fehérjéknek és az egészséges zsírsavaknak. A benne lévő telítetlen zsírsavak – főleg linolsav – hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer védelméhez, és segíthetnek az LDL-koleszterin csökkentésében is.
Sokan elfelejtik, de a rosttartalma sem elhanyagolható: az oldható és oldhatatlan rostok kombinációja támogatja az emésztőrendszer működését, hozzájárul a bélflóra egyensúlyához, és segíthet a vércukorszint stabilizálásában.
Kinek ajánlott a napraforgómag rendszeres fogyasztása?
A napraforgómag fogyasztása különösen előnyös lehet azoknak, akik szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vagy kezelésére törekednek, valamint azoknak, akik inzulinrezisztenciával, metabolikus szindrómával vagy 2-es típusú cukorbetegséggel élnek. A benne lévő tápanyagok ugyanis csökkenthetik a gyulladásszintet és támogathatják a vércukorháztartás egyensúlyát.
A menopauza körüli és utáni nők számára is fontos lehet, hiszen a magnézium és az E-vitamin kedvezően befolyásolhatja a hőhullámokat, a hangulatingadozást és a csontsűrűség fenntartását. Sportolóknak is hasznos, mivel energiadús, magas a fehérje- és ásványianyag-tartalma, ugyanakkor könnyen emészthető.
A vegetáriánusok és vegánok számára különösen értékes növényi fehérjeforrás, és jól illeszkedik azok étrendjébe is, akik egészségtudatos, növényi alapú táplálkozásra törekednek.
Támogatja a terhességet is
A várandós kismamáknak van egy sor tiltólistás ételük. Szerencsére a napraforgómag nem szerepel köztük. Sőt! Ha fogyasztják, még jót is tehetnek maguknak és a babának. Magas a cink-, a folsav- és az E-vitamin tartalma. A cink segíti az inzulin és az enzimek termelését, az E-vitamin pedig a magzat fejlődését, a folsav támogathatja a méhlepényt. Ráadásul a szotyi azoknak is jó, akik nem tudnak teherbe esni - írja a Blikk.
Mit mond a tudomány? Friss nemzetközi kutatás a napraforgómag hatásairól
Egy több mint 6000 felnőttet bevonó tanulmányban azok, akik hetente legalább ötször fogyasztottak napraforgómagot és más magvakat, 32%-kal alacsonyabb C-reaktív fehérje szintet mutattak, mint azok, akik nem ettek magvakat.
Egy másik, háromhetes tanulmány alapján a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők, akik napi 30 gramm napraforgómagot fogyasztottak a kiegyensúlyozott étrend részeként, 5%-os csökkentést tapasztaltak a szisztolés vérnyomásukban. A résztvevők 9%-os és 12%-os csökkenést figyeltek meg a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjében.
Mire figyeljen a fogyasztásnál?
A napraforgómag fogyasztása bár egészséges, de érdemes mértéket tartani, különösen a magas energiatartalom miatt. 100 gramm mag több mint 500 kcal-t tartalmaz, ezért a napi ajánlott mennyiség 1-2 evőkanál (25–30 g), ha valaki testsúlyát szeretné kontrollálni. Fontos az is, hogy lehetőleg sótlan, natúr, pörköletlen formában fogyassza, hiszen a sózott változatok magas nátriumtartalmúak lehetnek.
Összegezve
- A napraforgómag gazdag E-vitaminban és antioxidánsokban, segítve az egészség fenntartását.
- Jó forrása a magnéziumnak, B-vitaminoknak és egészséges zsírsavaknak.
- Támogatja a szív- és érrendszer védelmét, valamint az anyagcsere működését.
- Különösen hasznos a cukorbetegek, vegetáriánusok és sportolók számára.
- Fogyasztása mértékkel ajánlott a magas kalóriatartalma miatt.
Ezért érdemes gyakran lenmagot fogyasztania - szinte minden szerve hálás lesz érte
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!