Ezeket látta már?

Egyre több országban fertőz ez a halálos betegség

kolera, halálos betegség, afrika, ivóvízellátás

Az egészségügyi hatóságok Zambiában már több mint négyezer kolerás esetet regisztráltak, és az elmúlt egy év során a fertőző betegség 124 halálos áldozatot követelt.

A zambiai egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adatai szerint az előző 24 órában 257 új kolerás esetet jelentettek, és nyolc ember vesztette életét.

A járvány tavaly januárban tört ki, és az azóta eltelt egy évben a betegek száma elérte a 4162-t. Az elmúlt év során a hétfőn jelentett nyolc új esettel együtt összesen 124-en veszítették életüket a ragályos betegség miatt.

A kolerás megbetegedéseket eddig az ország tíz tartománya közül ötben észlelték, a legtöbb eset pedig Lusakában, az ország fővárosában fordult elő.

A kolerás megbetegedések halálos kimenetelűek lehetnek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2022-ben világszerte mintegy 470 ezer kolerás esetet regisztráltak, ami jelentős emelkedést mutat az előző évhez képest, amikor 220 ezer esetet jegyeztek fel.

A WHO 2023-ban is felhívta a figyelmet a kolerás megbetegedések globális növekedésére. Tavaly összesen 24 országban volt járvány. A betegség súlyos következményekkel járhat, ha nem kezelik időben.

A kolera megjelenése szoros kapcsolatban áll a nem megfelelő ivóvízellátással, a szegénységgel és a fegyveres konfliktusokkal.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kolerajárvány: kell-e tőle tartanunk Magyarországon?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kolera

Forrás: WHO
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához