Ezeket látta már?

Komoly pénzbírsággal súlytották az ápolónőt, aki orvosnak nevezte magát

apolónő, zöld boszorkány, csalás

A zöld boszorkány is szerepelt a címei közt, de az igazi baj abból lett, hogy "Dr Sarah" vagy "Dr Sarah Erny" néven emlegette magát a közösségi médiában és a hirdetéseiben.

Egy kaliforniai ápolónőt közel 20 000 dollárra büntettek hamis reklámozás és csalás miatt, miután "Dr. Sarah"-nak nevezte magát.

A múlt hónapban a kaliforniai San Luis Obispo megye kerületi ügyésze, Dan Dow feljelentést tett Sarah Erny (RN, NP) ellen tisztességtelen üzleti gyakorlatra és szakszerűtlen magatartásra hivatkozva.

A bírósági dokumentumok szerint a kaliforniai orvosi gyakorlatról szóló törvény nem engedi meg, hogy "orvosként, vagy bármilyen más olyan kifejezéssel vagy betűvel hivatkozzon magára valaki, ami arra utal, hogy orvos vagy sebész lenne, anélkül, hogy a végzettsége meglenne hozzá. A magukat hamisan bemutató személyek szabálysértési vádakkal és polgári jogi szankciókkal néznek szembe.

A tárgyalás lezárult, a bírság mellett Erny többé a rendelőjében és a közösségi médiában sem hivatkozhat magára orvosként - twitter-fiókját törölte elsőként.

A bírósági jegyzőkönyvek szerint Erny, a Tennessee állambeli Nashville Vanderbilt Egyetemen szerzett ápolói gyakorlat doktora (DNP) fokozatot, és teljesítette a bejegyzett ápolónői engedély megszerzéséhez szükséges állami követelményeket. 2018-ban a kaliforniai Arroyo Grande-ban nyitott egy rendelőt Holistic Women's Healing néven, ahol orvosi szolgáltatásokat nyújtott és gyógyszerkiegészítőket javasolt a betegeknek.

Az ápolónő 3 évre szóló együttműködési megállapodást kötött Dr. Anika Moore szülész-nőgyógyásszal. Moore orvosi praxisa egy másik megyében és államban volt, az orvos feladata az volt, hogy 2-3 havonta átnézze Erny betegállományának egy részét.

Erny és Moore azonban idén márciusban felmondta az együttműködési megállapodást - Moore szerint Erny nem tájékoztatta egyértelműen a nyilvánosságot, hogy nem orvos. Ezt követően az ápolónőnek már felügyelő orvosa sem volt a működéséhez.

Erny a nyilvántartás szerint több mint 1600 receptet írt fel gyógyszerekre, többségében tesztoszteronra (anabolikus szteroidra), mintegy 250 beteg számára. Moore az egyezségük felbontása kapcsán megjegyezte:

Mégis milyen szintű biztonságos, orvosilag megfelelő felügyeletet, együttműködést tudna nyújtani egy másik álambeli szülészeti-nőgyógyászati ​​orvos egy ápolónak, aki úgy osztogatja a tesztoszteront a férfi betegeknek, mint az édességet, elszántan hisz a "növényi bölcsességben", a "növényi energiában" , és "zöld boszorkánynak" nevezi magát, illóolajokról és telihold rituálékról ír bejegyzéseket?

Ami a doktori rangra emelkedést illeti, Erny asszony azzal próbálta védekezni, hogy röviddel a DNP megszerzése után páciensei „annyira büszkék voltak rá, hogy úgy emlegették „Dr. Sarah", emiatt ragadt rá a doktori cím.

Az eset rávilágít a praxisuk megőrzéséért küzdő orvosok és a velük rokon szakemberek közötti feszültségre, amelyet az amerikai törvényhozók egyre inkább az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés javításának olcsóbb módjának tekintenek.

Legális taposóaknák

Az Amerikai Orvosi Szövetség és a szakcsoportok határozottan ellenzik az új törvényjavaslatot, az ellátás javításáról és a nővérekhez való hozzáférésről szóló törvényt, amely kiterjesztené az ápolónők és az asszisztensek gyakorlati körét.

Kaliforniában az ápolónővérek, a Board of Registered Nursing tanúsítvány szerint csak a következő címeket használhatják:

  • Advanced Practice Registered Nurse 
  • Okleveles ápolónő
  • APRN-CNP
  • RN és NP
  • Más betűk vagy szavak kombinációja a szakterület azonosítására, például felnőtt ápolónő, gyermekgyógyász szakápoló, szülészeti-nőgyógyász szakápoló és házi ápolónő.

Ahogy a haladó klinikusok oktatási követelményei megváltoznak, valószínűleg hasonló esetek fognak megjelenni – mondta Grant Martsolf, PhD, MPH, RN, FAAN, a Pittsburgh-i Egyetem Ápolási Karának professzora, Pittsburgh, Pennsylvania.

"Leegyszerűsítve, nagy szükség van arra, hogy az egészségügyi szolgáltatók minden reklám- és marketinganyagukban egyértelműen és őszintén közöljék képzési és engedélyezési szintjüket" - fogalmaztak az üggyel kapcsolatos hírekben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: medscape
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához