Ezeket látta már?

Nagy leterheltségről beszélnek a magyar orvosok, háziorvosok

orvos, háziorvos, leterheltség, egészségügy

Az esetszámok több ezerrel nőttek az elmúlt években.

A magánegészségügyet és az államit is figyelembe véve a KSH adatok azt mutatják, hogy 2021-ben közel 420 ezer forint egészségügyi kiadás jutott a központi költségvetésből egy magyarra, ami 2020-hoz képest, 57,4 ezer forint emelkedést jelent.

A KSH szerint sem a gyerek, sem a felnőtt háziorvosok nem voltak ennyire leterhelve még, mint 2021-ben: amíg a gyerekorvosok esetszámában 2 ezres emelkedés történt, addig egy felnőtt háziorvos 14 ezer esetet látott el - előtte 1 évvel ez a szám 12 ezer volt.

A helyzet azóta sem javult az orvosok szerint, amit egy kutatásban jelnetetetett meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amit a napi.hu szemlézett. A kérdőívet több, mint 10 ezer orvos töltötte ki, akik közül 56 százalék kizárólag a magyar közellátásban dolgozik, 12 százaléknak csak a magánrendelése van, 22 százalék pedig az állami és a magánegészségügyben is gyógyítja a betegeket, a maradék 10 százalék jelenleg inaktív.

A magánellátásban dolgozók a leginkább elégedettek a helyzetükkel, de a kérdőívet kitöltők 85 százaléka szerint romlott vagy sokat romlott az egészségügy helyzete az utóbbi 5 évben. Abban minden orvos egyetértett a kitöltők közül, hogy az etikai eljárások visszaszerzése a kiemelt célok egyike. A középhosszú távú célok között kiemelkedően fontosnak tartják azt is, hogy a bérezés kövesse az inflációt.

A felmérés szerint az orvosok 31 százaléka rendelkezik önkéntes többletmunkával, közülük közel másfél ezren, a megkérdezettek 44 százaléka pecsétszámát megadva úgy nyilatkozott, hogy a célok elérése érdekében koordináltan beadja az önként vállalt túlmunka szerződésének a felmondását – ez a MOK szerint egy kiemelkedő eredmény, nagyon erős eszköz - teszi hozzá a lap.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megkezdte működését az ország első komplex, teljes betegutat kiszolgáló vidéki magánegészségügyi ellátórendszere

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#egészségügy

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához