Ezeket látta már?

Mikor nem tud kiérni időben a mentő? A mentésirányító elmondja

Gálvölgyi János, kórház, intenzív, mentő

Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke elmondta véleményét azzal kapcsolatban, mikor nem tud kiérni a mentő.

Az EgészségKalauz korábban beszámolt arról, hogy szerdán rosszul lett Gálvölgyi János. A családtagjai hiába hívtak mentőt, végül saját maguk vitték be a kórházba, ahol a színművész lélegeztetőgépre került. Az OMSZ az ügyben vizsgálatot folytatott, amely megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A mentőszolgálat kitért arra, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni.

Úgy gondolom, hogy a nagy nyilvánosság, a sajtóhírek rásegítettek erre a vizsgálatra– fejtette ki Illés István, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Az elnök szerint a mentésirányítókra óriási nyomás nehezedik, így az sem zárható ki ma Magyarországon, hogy egy beteg amiatt hal meg, mert nem tudnak hozzá időben mentőt küldeni - írja a Blikk.hu.

„Benne van a pakliban, igen, de természetesen mindig megpróbálják a legsürgősebb eseteket prioritásként kezelni. De mondom még egyszer: ha egyszer nincs szabad mentőegység akkor nem lehetséges az, hogy azonnal, vagy megfelelő időben odaérjen” – tette hozzá Illés István.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Folyton bedobban a szíve? Nem csak szívritmuszavar okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#infarktus

Forrás: blikk.hu/egészségkalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához