Ezeket látta már?

Növekvő rezsiárak: így spórolnak a budapesti gyógyfürdők

Széchenyi fürdő, Budapest

A budapesti gyógyfürdők ugyan nem zárnak be, de például egyes szolgáltatásokat korlátozhatják.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. az elszálló energiaárak és az infláció ellenére nem készül fürdőbezárásra – mondta Szűts Ildikó, a cég vezérigazgatója a Népszavának. A vezető úgy fogalmazott, hogy bizonyos fürdőkben rövidülhet a nyitvatartás, illetve egyes szolgáltatásokat korlátozhatnak. Többek között ahol például tíz szauna van, azok közül lehet, hogy csak hármat fűtenek fel.

Emelkednek a jegyárak

A társaság nem tervez elbocsátásokat, azonban a brutálisan megugró rezsiárak miatt muszáj a jegyek árát emelnie. Idén a nagyrészt külföldiek által látogatott Széchenyi és a Rudas fürdő jegyárait egyszer már emelték 20 százalékkal, de mindez az emelkedő euróárfolyam miatt külföldi vendégeknek mindössze 50 eurócent többletköltséget jelentett. A magyar vendégek által látogatott fürdőkben és strandokon az év második felétől átlagosan 8 százalékkal emelték a jegyárakat.

A BGYH szeptember 10-től 15 százalékkal emeli meg a Széchenyi, a Rudas és a Gellért fürdők hétvégi jegyárait. Ezeket a fürdőket 80 százalékban külföldiek látogatják, ezért az áremelés javarészt őket érinti.

Vannak olyan települések, ahol bezár a fürdő

Vannak azonban olyan települések, ahol nem ilyen szerencsés a helyzet. Október 1-től határozatlan ideig zárva lesz a Tölgyes Strandfürdő Jászapátiban a növekvő energiaárak és rezsiköltségek miatt. A Jászsági Térségi Televízió közösségi oldalán jelent meg az a hír, miszerint a növekvő energiaárak és rezsiköltségek miatt október 1-től határozatlan ideig zárva tart a Jászapátiban lévő Tölgyes Strandfürdő.

Karkus Kálmán, a jászapáti városüzemeltetés vezetője úgy fogalmazott, hogy a döntést azért kellett meghozniuk, mert a növekvő energiaárak, rezsiköltségek miatt a költségeik jóval magasabbak voltak a tervezettnél.

A bezárások akár a fürdők felét is érinthetik

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi hónapokban 20-50 százalékos volt a látogatószám-csökkenés a várthoz képest. Az elnök szerint jelentős kockázatot vállal, aki tovább üzemelteti fürdőjét a megszokott módon. A szövetség azért, hogy pontosabb képet kapjanak a helyzetről, 2022 augusztusában kérdőíves kutatást végeztek.

"Szeptembertől a fürdők túlnyomó többsége szükségesnek látja szolgáltatások drasztikus korlátozását, ami tovább fokozhatja a kereslet, és így a bevétel csökkenését. A felmérés azt is visszaigazolta, hogy a fürdők harmada vagy 50 százaléka bezárásra kényszerül a következő év első feléig" - mondta Kántás.

A fürdők üzemeltetése idén közel 30 százalékkal drágult már javarészt a növekvő energiaárak miatt. Ezeket a költségeket szinte lehetetlen kigazdálkodni főleg amiatt, mert a covid miatt az elmúlt 2 évben az árbevétel jelentősen elmaradt a tervezettől. Az önkormányzati fürdőkben pedig még a belépőjegyek árát sem lehetett növelni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: népszava
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához