Ezeket látta már?

Győrfi Pál: "Sokan előbb észreveszik, ha valami gond van a kocsijukkal, mint saját magukkal"

mentők omsz életmentés mentés

A két végletet egyaránt megtapasztaljuk nap mint nap: előfordul, hogy 37.2-es hőemelkedés miatt ordítva követelik tőlünk a mentőhelikoptert, míg másszor stroke vagy infarktus esetén sem tartják szükségesnek mentőt hívni - fogalmazott a szóvivő.

A szóvivő szerint egyre többször riasztják a mentőket - sokszor teljesen indokolatlan esetekben is. Győrfi Pál a Világgazdaságnak adott interjújában beszélt arról, hogy évente annyi bejelentés érkezik hozzájuk, ami az ország lakosságának 9-10 százalékát fedi le? 1,25 millió, amit kifejezetten soknak talál. A bejelentések között bőven akad olyan is, amik nem indokolják, hogy azonnali és életmentő beavatkozást végezzenek, vagy hogy mentő vagy mentőhelikopter menjen a helyszínre, a betelefonáló mégis ezt kéri.

A szóvivő elmondta, hogy a mentők kiérkezéskor soha nem tudják, hogy valójában mivel fognak szembenézni. Győrfi szerint a sok bejelentés egyrészt a népegészségügyi problémák, a sok krónikus beteg szövődménye miatt, másrészt a sok idős ember miatt, harmadrészt pedig az egészségügyi tájékozatlanság miatt van:

A felmérések azt mutatják, hogy – és itt nem kizárólag magyar jelenségről van szó – az emberek nagy része sajnos nem ismeri a teste működését, sokan például előbb észreveszik, ha valami gond van a kocsijukkal, mint saját magukkal. A két végletet egyaránt megtapasztaljuk nap mint nap: előfordul, hogy 37.2-es hőemelkedés miatt ordítva követelik tőlünk a mentőhelikoptert, míg másszor stroke vagy infarktus esetén sem tartják szükségesnek mentőt hívni. A várakozás ilyenkor életveszélyes, mert az illető kicsúszhat abból az időablakból, amikor még lehetne rajta segíteni.

Győrfi szerint jó, hogy az ÉletMentő és a Szív City applikáció is egyre elterjedtebb, ez az ő munkájukat is megkönnyíti. Ezeknek köszönhetően megduplázódott a sikeres újraélesztések száma az utóbbi időben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához