Ezeket látta már?

Élet a halál után - szívleállás után tovább működik a tudatunk

halál, élet, halálkoözeli élmény, szívleállás

New York-i kutatók újraélesztett betegeket vizsgáltak, és érdekes eredményre jutottak a halálközeli élményekkel kapcsolatban.

Halálközeli élmények tudományos szemmel

Arról, hogy mi történik a testünkben a halál előtti utolsó pillanatokban, a mai napig keveset tudnak a tudósok. Egy friss kutatás alapján, amit a New York-i Egyetem Grossman School of Medicine kutatói végeztek és a Science Aleertben jelent meg, a szakemberek azt állítják, hogy a tudatunk a szívmegállást követően is működik, és érzékeli a környezetet, sőt, újraélhet emlékeket.

A kutatás során számos sürgősségi újraélesztésen átesett beteggel beszéltek, és vizsgálták őket EEG-vel, valamint az agyi oxigénszintet is mérték, hogy megtudják, mi történik a halálközeli pillanatokban.

Abban a pillanatban, ahogy a szív már nem dobog egyenletesen, a vérnyomás leesik, a szén-dioxid mérgező szintre emelkedik, a sejtek pedig oxigén hiányában elkezdenek elhalni, az agyi áramkörrel egyetemben.

Újraélesztés közben esély van arra, hogy a szervezet képes lesz ismét felvenni a ritmust, de minden egyes perccel csökken az esély, ugyanis a mellkasi kompresszió nem képes helyettesíteni a szív pumpáló tevékenységét. Hogy mindeközben mi történik a tudatunkkal, már régóta foglalkoztatja a tudósokat.

Korábban patkányokon végzett laboratóriumi vizsgálatok és a haldokló betegeken végzett helyszíni adatok alapján egyértelművé vált, hogy az agy tevékenysége nem szűnik meg azzal a lendülettel, ahogy a szív megáll, sőt: kifejezetten sok időbe telik, amíg a szívmegállás után elcsendesedik. A tanulmány vezetője, Sam Parnia elmondta, hogy a mért agyhullám-változások és a betegek visszaemlékezései bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a halálközeli élmények valósak lehetnek.

A szívmegállás korai tünetei

Már eddig is ismertek voltak olyan tanulmányok, amelyek szerint az akut szív-érrendszeri történéseknek lehetnek – akár hetekkel korábban – bizonyos előjelei. A szakemberek szerint éppen ezért nagyon fontos sokat beszélni e témáról, és éppen ez az oka annak is, ami miatt feltétlenül tovább kell kutatni ezt a területet.

Az American Heart Association szakmai lapjában, a Circulation-ben megjelent publikáció szerint a sporttal összefüggésben bekövetkező szívmegállásnak az esetek közel 54%-ban voltak előzetes tünetei és ezen belül 71 %-ban legalább egy tünet már négy héttel korábban is jelentkezett. Egy korábbi tanulmány szerint az érintett atléták 30%-a az eseményt megelőzően tapasztalt:

  • mellkasi fájdalmat
  • légszomjat
  • teljesítményromlást
  • remegést
  • ájulást

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hirtelen szívhalál: ezt tegye, és életet menthet - az első 5 perc kritikus!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívritmuszavar

Forrás: EgészségKalauz