Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kimerítő panaszok! Ennek nem fog örülni hétfőn

orvosmeteorológia időjárás-érzékenység, meteorológia, fronthatás ma, meteogyógyász

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint folyamatos igénybevétel alatt állunk, és a következő napokban sem várható jelentős javulás.

A hét eleje is a kánikulával nyit, a 35 fok közeli meleg, ez pedig a legtöbbünk szervezetét kimeríti.

Megszokhatatlan a kánikula! Miért veszélyes? Az okokat mondja a meteogyógyász® a Meteo Klinika TV-n

Ennek nem fog örülni a vérnyomásunk!

Hétfőn is fokozódó kánikulára számíthatunk, a tartós meleg pedig extrém terhelést ró a szervezetünkre. Fennáll a napszúrás és a kiszáradás veszélye is!

A kánikula a szívbetegek számára extrém igénybevételt, emellett pedig nem csak a beteg és idős, hanem még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, ez főként akkor lehet igaz, ha nagyvárosokban él.

Napközben fáradt, tompa, ingerlékeny lehet, emellett tovább csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképessége is. Az alváshiány az immunrendszerét is gyengíti, ezért fontos, hogy amikor csak tud, pihenjen hűvös helyen, akár rövid időre is.

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis fokozott a kiszáradás veszélye. Lehetőleg csapvizet vagy ásványvizet válasszon, a kávét és az alkoholt kerülje!

Ezen kívül az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjon, de ezt ne az ételek túlsózásával próbálja megoldani: az enyhén sózott fogások fogyasztása javasolt ebben az időszakban. Kerülje a zsíros, fűszeres fogásokat is: részesítse előnyben inkább a gyomrot kevésbé terhelő halakat, grillezett húsokat és salátákat! A forróságban jól esik a magas víztartalmú, hűsítő dinnye: a görög és a sárga fajta is ugyanolyan felfrissülést nyújt.

Szabadtéri tevékenység:

A szabadban tartózkodás során mindig kerülje a tűző napsütést, fennáll a napszúrásveszély! Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal hűvös helyre menni.

Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztal, azonnal kérjen segítséget! A hőhullám idején igyekezzen úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetősége legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni, és naponta többször javasolt langyos vízzel lezuhanyozni is. A tömegközlekedés, utazás során a csuklóra vagy a tarkóra helyezett hidegvizes ruhadarab is hűsít.

Időjárás hétfő

Hétfőn szinte felhőtlen, ragyogóan napos időre készülhetünk. Csapadék nem lesz. Helyenként élénk lehet az északias szél. Hajnalban 17-22 fok várható. Délutánra 30 és 35 fok közé melegedhet a levegő.

Allergia: parlagfű és csalánfélék

A következő napokban a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet. A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében. A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten vannak jelen a levegőben. Alacsony-közepes szintet érhet el az üröm pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja. Az útifű és a libatopfélék pollenjei alacsony, esetenként közepes szinten lehetnek jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el.

Iszik ön eleget?

Az emberi szervezetnek naponta átlag 1,6-2,1 liter tiszta folyadékra, vízre van szüksége nők és 2-3 liter férfiak esetében. Ehhez képest a felmérések világszerte azt mutatják, hogy sok ember még a minimálisan javasolt folyadékmennyiséget sem fogyasztja el. A szérum nátriumion a szervezet hidratálásának egy pontos fokmérője: ha az emberek kevés folyadékot fogyasztanak a szérum nátriumion-koncentráció a vérben nő. A szervezet ugyanis akkor vizet tart vissza, aktiválva azt a folyamatot, amelyről közismert, hogy a szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyanús, hogy nem a hőség miatt izzad erősen? A füle is elárulhatja az okát

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához