Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ezt okozza egy makacs anticiklon felettünk kedden

orvosmeteorológia időjárás front ma humánmeteo orvosmeteo anticiklon

Kitart az anticiklon, és erősödnek a hatásai.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint kedvezőtlen, hogy a térségben maradnak a légszennyező anyagok. Kitart az anticiklon, és erősödnek a hatásai. A nyugodt levegőben egyre jobban feldúsulnak a szennyező anyagok!

Rendkívüli veszélyei vannak a szennyezett levegőnek, Fontos tudnivalók a meteogyógyásztól

Annyiban változik a hétfői humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, hogy egyre gyakoribbak az ízületi panaszok, fáradtság, motiválatlanság, bizonytalanságérzés, szédülés.

Tovább gyengül az immunrendszerünk, nő a légúti fertőzések kockázata

Romlik a légszennyezettségi helyzet is, fontos erről részletesebben beszélni, mert a levegőben feldúsuló szennyezőanyagok veszélyesek az egészségünkre és légzési nehézségeket, keringési problémákat, gyakoribb fejfájást is okoz, míg hosszabb távon komoly romboló hatást fejt ki a szervezetünkben!

Legveszélyesebbek az igen kisméretű 3 mikrométer alatti részecskék, amik ellen a szervezetünk valójában védtelen, és lejutnak a legkisebb légzőhólyagocskák szintjére is. Itt át tudnak lépni a véráramba, ami a szervezett minden részébe elszállítja ezeket a valójában mérgező anyagokat.

Veszélyes, gyulladásos folyamatokat indíthatnak be, rontják az erek állapotát. Világviszonylatban százmillió ember korai haláláért felelősek a tartósan fennálló légszennyezések. Vegyük komolyan, hogy szennyezett levegőben kerüljük a tartós intenzív mozgást és általában a kint tartózkodást.

Egyébként a frontmentes, napos idő kedvező a tartósabb szabadban tartózkodáshoz, de az egyre több helyen romló levegőminőségű területeken ez nem ajánlott.

Szabadtéri programok

Keveset változik a helyzet az anticiklonban. A csapadék szempontjából csak kevés helyen kell számítanunk ennek a kültéri programokat zavaró hatására. Északkeleten azonban tartós lehet a párás, ködös idő, és a zárt felhőzet miatt hidegebb is lesz. Egyéb területeken lényegesen jobbak lesznek a feltételek, napsütésre is számíthatunk és az évszakhoz képest kellemesen alakulnak a hőmérsékletek.

Tervezzünk kültéri programokat a kevésbé légszennyezett területeken, viszont erős szennyeződés esetén inkább kerüljük a tartós és megterhelő kültéri programokat.

Légszennyezettség

Az anticiklonban tovább romlik a légszennyezettségi helyzet, síkvidéki területeken sem jó több helyen a levegő minősége, míg a zártabb völgyekben, nagyobb településeken szennyezett. Errefelé kerüljük a tartós terheléses szabadtéri tevékenységeket!

Milyen idő lesz?

Kedden ismét találkozhatunk naposabb, valamint - elsősorban északon, északkeleten - tartósabban felhős, párás, ködös tájakkal. Számottevő csapadék ezen a napon sem várható, de a ködös tájakon szitálás, eleinte ónos szitálás előfordulhat. Gyenge, mérsékelt marad a szél. A felhősebb, párásabb országrészekben 0-5, máshol 6-12 C-fokot mutathatnak napközben a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nincs vita: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához