Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen szeszélyes hatásokra számítson pénteken!

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász humánmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint elképesztő változatosságot produkál az időjárás!

A melegfront csak lassan mozog észak felé, és környezetében nagy eltérések lesznek. Szinte kiszámíthatatlan, szeszélyes hatások jelentkeznek. Mindenféle humánmeteorológiai helyzetre, és vele sokféle terhelésre figyelmezteti a meteogyógyász!

Folytatódik az időjárás érzékeny emberek rendkívüli terhelése

Térben és időben hatalmas különbségek lesznek az egyes országrészek között és komoly változások zajlanak. A melegfront még országosan, nagyon is erősen kifejti a terhelő hatását. Egyre erősebben jelentkezhetnek az olyan hatások mint az elhúzódó migrénes fejfájás, keringési problémák, a gyulladásos folyamatok, és határozott formában a fáradtság, a szédülés, rosszullétek, motiválatlanság.

Nagymértékben gyengül az immunrendszer

Délen-délnyugaton egy igen erőteljes melegedési folyamatra számíthatunk, akár 15 fok feletti hőmérséklet is lehet ami felerősíti a vérnyomás-ingadozást és növeli a komolyabb keringési panaszok valószínűségét.

Ugyanakkor északon inkább a hideg téli terhelések jelentik a nagyobb problémát, görcsös panaszokkal, fényhiányos depressziós tünetekkel, felsőlégúti megbetegedések fokozott kockázatával. Ha jelentős tüneteket tapasztal mindenképpen érdemes gondolni a fokozott időjárás-érzékenységre.

Szabadtéri programok

Az igen változatos csapadékviszonyok miatt nehéz kültéri programokat tervezni. Valószínűsíthető, hogy az északi, különösen hegyvidéki területeken stabilabban számíthatunk jó hóviszonyokra és havazásra. Ez kedvez a téli programoknak. Délnyugaton pedig késő délután van esélyünk némi napsütésre és kifejezetten enyhe időre, viszont bizonytalan a csapadék helyzet, érdemesebb beltéri programokat választani.

Balesetveszély

Nagyon változatosak, de mindenesetre igen kedvezőtlenek lesznek a közlekedési feltételek. Az útviszonyok korábbi és az aktuálisan lehulló csapadék minőségével együtt folyamatosan változnak, kisebb területegységenként is nagy eltérések tapasztalhatók. A rosszabb feltételekre főleg az északi országrészben számíthatunk, de a síkos utak mindenhol jellemzőek lesznek. Csak téli gumival és kellően felkészülve, jó állapotban üljünk volán mögé. Számítsunk a fokozottan figyelmetlen gyalogosokra is!

Milyen idő lesz?

Pénteken folytatódik a csapadékos idő, több helyen kiadós csapadékmennyiség zúdulhat le. Az ország nagy részén eső várható, de északon kezdetben ónos eső eshet. Délután délen megszűnhet a csapadék, átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Délen, délkeleten a délnyugati szél a reggeli, délelőtti órákban élénk lehet. Itt jelentősen megenyhül az idő, 8 és 16 fok közé melegedhet a levegő, máshol mindössze 2-7 C-fok várható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Beteggel együtt csúszott meg és ütközött a mentő

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához