Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: rosszul érinti az időjárás-érzékenyeket a csütörtöki lehűlés

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo felhő szél eső

Kellemetlen változás a reggeli fagyok visszatérése – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A beáramló Kelet-európai hideg már a talajon is fokozatosan érezteti a hatását. Rosszul jön ez a példátlan meleg anomália után.

Humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai veszélyek

A következő napokban a reggeli fagyok visszatérésére számíthatunk, miközben a nappali hőmérsékletek is jelentősen csökkennek.

Az északkeleti széllel érkező hideg beáramlás nem frontális jellegű, de komolyan érezteti a hatását az időjárás-érzékeny emberek esetében. Jelentősen átalakul a hosszú ideig uralkodó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, fokozatosan megszűnik a hosszú ideje fennálló rendkívüli pozitív hőanomália. Nagyon megerősödhetnek az ízületi problémákkal élők tünetei. Erősödnek a görcsös jellegű panaszok. Az erős lökésekkel kísért északkeleti szél fokozottan megterheli az idegrendszerünket.

Sokan tapasztalnak fáradékonyságot, mellkasi panaszokat, különböző jellegű fejfájásokat, lényegesen gyakoribbak a szédüléses panaszok, feszültség, szokatlan idegesség, esetenként pánikszerű reakciók jelentkezhetnek. Viszonylag kedvező viszont a légszennyezettségi helyzet, aki nem érzékeny a szélre érdemes több órát a szabadban töltenie, kihasználva a még kifejezetten magas napközbeni hőmérsékleteket.

Szabadtéri programok

Többnyire kedvezően alakulnak a kültéri programok feltételei. Reggel helyenként még számíthatunk ködre és fagyra is, míg napközben az elszórtan előforduló csapadék okozhat kellemetlenséget. Az északias szelet időnként erős lökések is kísérik, ami jelentősen csökkenti az egyébként kifejezetten magas hőmérsékletek mellett is a hőérzetet. Kedvező még a légszennyezettségi helyzet, érdemes kihasználni a napos órákat.

Balesetveszély

Nem örülnek neki a közlekedők, de reggelente a fagyosabb helyeken már kaparhatjuk a jeget. Napközben jobb lesz a helyzet, bár záporok kialakulása és az északi szél megerősödése várható. Nagyon fontos a szélvédő gondos megtisztítása, reggel a nappal szemben haladva rendkívül lerontja a kilátást.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön kelet felől egy magassági hidegörvény húzódhat fölénk, melynek hatására gyakran lesz erősen felhős az ég, és több helyen előfordulhat eső, zápor, főként a magasabban fekvő tájakon havas eső, hó is hullhat. Az északi-északkeleti szél élénk, nyugaton és az ország északkeleti harmadán gyakran erős lesz. Visszaesik a hőmérséklet, hajnalban 0, +5, napközben mindössze 5-11 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a módszer a migrén és nőgyógyászati panaszok ellen is segíthet!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához