Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ha nem várjuk is érkezik! Jön a következő front vasárnap

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

Háromféle fronthatás egy napon!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint ismét egy frontrendszer vonul át az ország felett vasárnap. Egy csendesebb szombat után újra nagyon kedvezőtlen humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet hoz komoly terhelést. Tájegységenként eltérő, de jellemzően erős és változatos panaszokat tapasztalhatunk.

Hideg-, meleg- és kettős-fronthatásra is készülnünk kell vasárnap. Frontérzékenyek nehéz napja lesz!

Valóban nincs szerencsénk az időjárással

Ezt a vasárnapot is alaposan elrontja a kialakult orvosmeteorológiai-humánmeteorológiai helyzet. Általában sem kedvez ez az időjárás a hétvégi programoknak de a frontérzékenyek számára kifejezetten nehéz napot okoz. Többféle fronthatásra kell készülnünk!

Kezdetben a nyugati és a középső országrészben melegfront jellegű hatás érvényesül majd a megérkező hidegfront hatását fogjuk országosan érezni. A délután folyamán keleten inkább kettősfronti hatás lesz a meghatározó. Nem csak a frontok kötődő panaszok jelentkezésére kell számíthatunk, hanem a fényszegény, csapadékos és erősen szeles idő további fizikális és mentális terhelő hatásokat okoz. A jelentkező tünetek nemcsak tájegységenként mutatnak eltérést, hanem időben is a nap folyamán átalakulnak. Igen, sokféle panasz jelentkezhet, és ezek a frontérzékeny emberek szervezetét erősen megterheli.

Ez nem lesz szabadtéri programok napja!

A borult, sokfelé esős idő országosan jellemző lesz, és az erős szél is időnként viharossá fokozódik. Ez a hőérzetet is kifejezetten kellemetlenül befolyásolja. Némi esély van arra, hogy délután különösen nyugaton némileg kedvezőbb lesz az időjárási helyzet. Célszerűbb inkább beltéri elfoglaltságokat választani. A hétfő-kedd ebből a szempontból kedvezőbbnek ígérkezik.

Balesetveszély

Sokat romlanak a közlekedés fizikai és szervezeti feltételei. A sokfelé előforduló eső nagyon csúszóssá teszi az utakat, főleg az avarral fedett mellékutat. Emellett rontja a látási feltételeket. A borult idő miatt későbbi világosodásra és korábbi sötétedésre kell számítanunk. A rendkívül összetett fronthatás miatt nagyon sok embernek jelentősen romlik a figyelme, többet hibázhatunk, ez jelentősen megnöveli a baleseti kockázatot.

Milyen idő lesz?

Vasárnap várható a következő front esővel, záporokkal, zivatarokkal és ismét felerősödő széllel, viharos lökésekkel. A csúcshőmérséklet ekkor 11 és 20 C-fok között alakulhat, melegebb délen lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Frontok jönnek-mennek! Így ismerheti fel milyen típusú migrén gyötri

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához