Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen extrém hőmérsékleti kontrasztot hoz a szombat

orvosmeteorológia időjárás meteogyógyász orvosmeteo eső front

Előbb melegfront érkezik, majd jön a tél.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint nagyon kiélezi a helyzetet ez a melegfront, majd ránk ront a markáns hidegfront. Általában is megterhelő egy melegfront, most azonban ennél sokkal többről van szó. Extrém terhelést okoz a meleg után az este már megérkező markáns hidegfront.

Frontérzékenyek rendkívüli hétvégéje kezdődik szombaton! A meleg- és hidegfrontról a meteogyógyász

Emlékezetes marad a frontérzékenyek számára ez a drasztikus változást hozó hétvége

A tartós tavaszi időt, a rekordokat döntögető meleget kemény téli idő váltja fel, rövid időn belül. Ez a szinte példátlan változás önmagában is rendkívül megterhelő, amihez még hozzájárul hogy a péntek este érkezett, a szombati nap folyamán érvényesülő melegfronti hatást szombat estétől már egy rendkívül erős hidegfront hatása váltja fel. A nyugatról kelet felé terjedő melegfronti hatásban erős fejfájásra, vérnyomás-ingadozásra, a gyulladásos folyamatokat erősítő hatásokra kell számítanunk.

Délkeleten még a 15 C-fokot is elérő tavaszi hőmérsékletek mellett fokozódó fáradtság, motiválatlanság, szédüléses panaszok is várhatók. Nyugaton az ismétlődő csapadék, a napfény hiány és az erősödő északi szél miatt már lényegesen hűvösebb idő, és a szívpanaszok, légzési panaszok, görcsös és ízületi panaszok megjelenése várható.

Az érkező, rendkívül erős hidegfront hatására éjszaka már alvási problémák, erős feszültség, idegesség, szorongásos panaszok, pánikszerű reakciók is egyre gyakrabban felléphetnek.

Szabadtéri programok

Már a szombat sem lesz kedvező a kültéri programok számára. De ez még mindig alkalmasabb lehet az olyan programok számára, mint például a bevásárlás, mint amilyen a vasárnap lesz. Ha kimegyünk, feltétlenül vigyünk esernyőt, és számítsunk az erős légmozgásra. Délkeleten még tavaszias lesz a hőmérséklet, 15 C-fok is lehet, de az egyéb területeken, különösen északnyugaton már lényegesen hűvösebb lesz.

Balesetveszély

Egyre romlanak a közlekedési feltételek a hétvégén. Szombaton még csak esőre, záporokra kell számítani, több hullámban is, ami jelentősen megnöveli a csúszásveszély. Ezt a időnkénti viharos széllökések is fokozzák. A legfontosabb tényező azonban a rendkívül erősen változó fronthelyzet miatti fokozott figyelmetlenség, tompultság, egyeseknél agresszivitás jelenti. Magas fagyáspontú ablakmosó folyadékkal töltsük fel az autónkat!

Milyen idő lesz?

Szombaton sokfelé esőre, záporokra van kilátás, délen, délkeleten és nyugaton élénk széllel. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, napközben 5 és 15 C-fok között alakulnak a maximumok. Az ország északi felén visszaesik a hőmérséklet, míg délen enyhe marad az idő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viszket, száraz a bőre? Ez a helyes ápolás téli bőrszárazság ellen

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához