Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken rosszullét, fejfájás és szédülés vár ránk

orvosmeteorológia időjárás záporokfronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint pénteken meleg-, hideg, és kettősfronti hatások is terhelik a szervezetünket.

A nyugatról érkező ciklon bonyolult frontrendszere hoz nagy változás a humánmeteorológiai helyzetben! Térben és időben nagy változékonysággal fognak jelentkezni a hatások. Melegfront, hidegfront, kettősfront, szeszélyes eloszlásban fogja terhelni a frontérzékenyeket!

Két hét alatt harmadszor fordul elő, hogy ciklon átvonulás miatt háromféle fronthatásra is kell egy napon belül készülnünk. A nyugatról-délnyugatról érkező ciklon melegfrontja már péntekre virradóan fejti ki hatását a Dunántúlon. Majd nyugatról kelet felé haladva fokozatosan jelentkeznek a hideg- illetve kettősfronti hatások, de inkább a hidegfronti jelleg lesz domináns. A fényszegény, csapadékos, helyenként szeles idő mentálisan is kedvezőtlen hatású, és különösen kedvezőtlen a kopásos ízületi problémákkal illetve a jelentős hangulati ingadozással, pánik jellegű panaszokkal élők esetében. A változó, erőteljes front hatások a gyakran tapasztalt időjárás-érzékenységi tünetek gyakori és időben átalakuló jelentkezését válthatják ki. Délnyugaton lesz legkedvezőtlenebb a fejfájásosak helyzete.

Országosan, gyakori keringési légzőszervi panaszok jelentkezésére számítsunk. Jelentősen ingadozhat a vérnyomás, és rosszullétek, szédüléses panaszok és alvászavarok gyakori megjelenésére számíthatunk. Sokat tehetünk a szervezetünk támogatására azzal hogy a fizikális- és stressz terheléseket kerüljük, és az ételekben is a könnyebben emészthetők fogyasztását preferáljuk. Ma már az erős időjárás-érzékenység is eredményesen kezelhető a Meteo Klinikán, amivel a szervi megbetegedések kialakulása is nagyobb eséllyel megelőzhető.

Szabadtéri tevékenységek:

Egyáltalán nem lesznek kedvezőek a feltételek a kültéri programokhoz. Nyugaton már a reggeli óráktól kell csapadékra számítanunk, ami fokozatosan tovább terjed kelet felé. Sokfelé nagy mennyiség is várható! Az összetett fronthatás nagyon sok ember szervezetét komolyan megterheli. Érdemesebb a beltéri programokból is a kisebb fizikális és mentális terheléssel járókat választani.

Balesetveszély:

Jelentősen romlanak a közlekedési feltételek. Az ismétlődő sok csapadék, a csúszós utak, a romló látási viszonyok erősen rontják a közlekedés fizikai körülményeit. A rendkívül terhelő időben jelentősen változó fronthatások nem csak a fokozottan időjárás érzékeny emberek esetében okoznak fokozott figyelmetlenséget, fáradtságot, a reflexek lassulását, hanem az egészségesek esetében is.

Milyen idő lesz?

Pénteken felhős, borongós időre készülhetünk. Nyugat felől a hajnali órákban egyre többfelé elered az eső, délutánra pedig már a középső, este a keleti országrészben is számíthatunk csapadékra. Este a Dunántúlon záporok, néhol zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél többfelé élénk, néhol erős lehet. Hajnalban -2, +9, délután 7-14 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nincs vita: mindenkinek ajánlott a D-vitamin pótlása! Ennyit szedjen belőle

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához