Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: makacs fejfájással indulhat a hete

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, front, fronthatás, időjárás-érzékenység, fejfájás, migrén

Hétfőn frontmentes marad az idő. Reggel kopásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fejfájás az, ami a legtöbbeknél jellemző lehet.

Hétfőn a sok napsütés mellett csak helyenként fordulhat elő egy-egy zápor. Szeles marad az idő, a legtöbb helyen élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hajnalra 8-15 fokig hűl le a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 20 és 26 C-fok között alakul.

Az időjárás-érzékenyek tartós fejfájással küzdhetnek ezekben a napokban, ami most még az erre kevésbé hajlamosaknál is előjöhet. Ha már indokolatlanul régóta tapasztalja ezt a tünetet, ön is érintett lehet!

Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából! >>

Hétfőn nem jön front, de a fokozottan érzékenyek esetében még mindig hidegfront jellegű hatás alakítja a helyzetet. Az ilyenkor szokásoshoz képest helyenként több fokkal hűvösebb lesz, ehhez ráadásul erős szél is társul.

Reggel többen ébredhetnek sajgó végtagokkal, a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők számíthatnak fájdalmaik felerősödésére. Az országszerte élénk, erős szél hatására görcsös típusú fejfájás jelentkezhet, a legintenzívebben a Dunántúlon és az északkeleten élők körében.

Az erős légmozgás ingerlékenységet, nyugtalanságot is okozhat, türelmetlenebbek lehetünk a gyerekekkel is, akik pedig agresszívebbek, elevenebbek, és egyben nyűgösebbek is sokszor ebben a helyzetben.

UV-sugárzás

A leégésveszély nem áll fenn, mérsékelt marad az UV-sugárzás. A napos időszakokat ajánlott kihasználni a D-vitamin raktárak feltöltésére, az évnek ebben az időszakában már egyre gyorsabban rövidülnek a nappalok.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához