Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: épp éjfélkor érkezik a hidegfront! Ilyen idő lesz vasárnap szilveszterkor

orvosmeteorológia  orvosmeteo időjárás front ma szilveszter

Az új év rögtön egy hidegfronttal kezdődik a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Hosszú frontmentesség ér véget az év utolsó napján! Nem túl biztató a frontérzékenyeknek 2024-re, hogy már az első percek is fronthatással kezdődnek.

Szinte hihetetlen, hogy épp éjfélkor érkezik a tartós frontmentességet lezáró, az új évet megnyitó hidegfront!

Tartósan frontmentes időszaknak vetett véget a szilveszter éjfélkor északnyugatról megérkező hidegfront.

Ez azt jelenti, hogy az új év már az első perceiben fronttal kezdődik!

A frontnak vegyes lesz a hatása! Nagyon pozitív, hogy véget vet annak az országosan ködös, szmogos időjárásnak, ami már komolyan megterhelő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai viszonyokat alakított ki az ország nagy részén. Ezt fogjuk még vasárnap reggel tapasztalni, az országos szmogos ködök jelentősen fokozzák a légzőszervi, keringési, ízületi problémákkal élők panaszait, és különösen az északi területeken, ahol akár egész nap is megmaradhat ez a ködös idő, a mentális állapotunkat és immunrendszerünket is erősen rontja és megterheli.

Ennek vet véget az érkező hidegfront, viszont ennek a sokakat terhelő hatása már estétől megjelenik az északnyugaton élők esetében. Ingadozó vérnyomás, szívpanaszok, görcsök, rosszullétek, és egyre több fejfájás jelentkezhet. Emiatt a legkedvezőbb helyzet a délen tapasztalható napközbeni napos időszakokban alakul ki, és ezt érdemes is kihasználni az időjárás-érzékenyeknek. Persze minden nehézség ellenére a szilveszter éjszaka legyen a stresszmentes időszak minden időjárás érzékeny ember számára is.

Balesetveszély

Országosan zavarhatja a közlekedést a reggelre nagy területen képződő köd, ami a keleti területeken csak lassan oszlik, helyenként egész napra megmaradhat. A ködös területeken kialakuló szitálás, majd a nyugatról érkező csapadék fokozottan síkossá teheti az utakat. Nagyon fontos szilveszterkor, hogy a legcsekélyebb alkoholfogyasztás után se üljünk volán mögé, és fokozottan ügyeljünk a gyalogosokra.

Milyen idő lesz?

Szilveszter reggelén is sokfelé találkozhatunk párás, ködös tájakkal. Napközben északon számíthatunk borongósabb időre, itt helyenként kisebb eső sem kizárt, máshol több órára kisüthet a nap. Késő este északon-északnyugaton már szükség lesz az esernyőkre. A délies szél többfelé élénk, néhol a Dunántúlon erős lehet. A borongós tájakon 3-6, máshol 7-14 C-fokra van kilátás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Antidepresszánsok: ezért nem hatnak ugyanúgy mindenkinél

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához