Ezeket látta már?

Szigorítanak: ezek a gyógycipők felírásának új szabályai

ortopéd cipőt, gyógycipő,  recept, cipő, segédeszköz, csalás

Az intézkedésnek a csalások megelőzése lehet az oka.

Az egészségügyet is felügyelő belügyminiszter hétfő este megjelent rendelete szerint a jövőben ortopéd cipőt csak elektronikus recepttel lehet felírni, papíralapúval tilos. Emellett az eszköz rendelésekor a lábról a deformitást bemutató fotódokumentációt kell készíteni, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat keretében készült leletet bemutatni - írja a hvg.hu.

„A fotódokumentációt úgy kell elkészíteni, hogy az elősegítse az orvosi indikáció fennállásának megállapítását és ellenőrzését”. Továbbá „az eszköz beteg részére történő átadása során a beteg lábát és az elkészült cipőt a lábon bemutató fotódokumentációt kell készíteni”.

Az új szabálynak, bár indoklást nem fűztek hozzá, nyilvánvalóan az az indoka, hogy az elmúlt hónapokban számos nagy összegű csalás derült ki: olyan embereknek rendeltek drága gyógycipőket, akiknek nem volt azokra szükségük, és nem is tudtak erről.

A legutóbb elfogott orvosok és cégvezetők esetében például 930 cipőhöz a fiktív tartalmú vényeket egy szegedi orvos írta fel, s ezzel közel 50 millió forinthoz segített hozzá egy céget. Pedig a társaság cipői sorozatgyártással és gyenge minőségben készültek. A lábbeliket kapott ügyfeleket senki meg sem vizsgálta, sőt a gyógycipős vényeket felíró orvossal soha nem is találkoztak.

Eközben viszont a különleges szakértelmet igénylő segédeszközgyártással foglalkozó becsületes vállalkozások a tönk szélére kerültek, mert a tényleg szükséges állami támogatás kevés, és azt is késve kapják meg.

Mi számít orvostechnikai eszközöknek?

Az orvostechnikai eszközök és in vitro diagnosztikai eszközök regisztrációját és piacfelügyeletét (ilyen termékek és kereskedelmi tevékenység ellenőrzését) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Orvostechnikai Főosztálya látja el. Az orvostechnikai hatóságnak nincs ezen termékekkel kapcsolatban engedélyezési jogköre. Továbbá az OGYÉI az implantátumok beültetésével, kapcsolatosan, illetve az orvostechnikai eszközökkel történt baleseteket, nem kívánatos eseményeket bejelentések alapján nyomon-követi, Az orvostechnikai eszközöknek elsődlegesen orvosi alkalmazási céljuk kell, hogy legyen.

Mikor számít orvostechnikai eszköznek egy cipő?

Egy sorozatgyártott cipő elsődleges célja az, hogy abban különböző körülmények között járjon az ember. A cipővel kapcsolatban természetes elvárás, hogy kényelmesen járni lehessen benne, ergonomikus legyen, egészséges anyagból készüljön, és esetleg még valamilyen célnak megfeleljen (pl.: túracipő, báli cipő, tornacipő, munkavédelmi cipő, stb.). Ettől ez a cipő nem válik orvostechnikai eszközzé akkor sem, ha beépített harántemelő van benne.

Más a helyzet akkor, ha a láb deformitásai miatti mintavétel alapján, egyedileg készült (ortopéd) cipőről beszélünk. Ekkor az ilyen módon készült cipő elsődleges célja az egyéni deformitások kompenzálásával a járás képességének biztosítása, ez orvostechnikai eszköz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi okozhatja a sarokfájdalmat? Az ortopéd orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#sarokfájdalom

Forrás: hvg.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához