Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Teljesen felépült a HIV-ből egy férfi

hiv, aids, vírus, nemi betegség

A férfi 4 éve nem szedi a HIV-vírus elleni antiretrovirális gyógyszereket, mégsem esett vissza.

Egy férfi őssejt-transzplantáció után meggyógyult a HIV-betegségből − közölték a kutatók. Az 53 éves, düsseldorfi betegként ismert személy mindössze a harmadik, akit valaha is meggyógyítottak a kezeléssel, amely a szervezet őssejtjeinek pótlását jelenti - írja az Index

A férfinél 14 éve állapították meg a betegséget, az őssejt-transzplantációt 10 éve végezték, mert idő közben leukémia is kialakult a férfinél. A HIV-terápiát 4 éve fejezte be, ma már egészséges, és elmondta, hogy a diagnózist közlő orvosa szavait anno nem vette komolyan, amik a következők voltak:

„Ne vegye annyira a szívére. Együtt fogjuk meglátni, hogy a HIV gyógyítható.”

A férfi hálás a düsseldorfi egyetemi kórház orvoscsapatának, akik megmentették az életét, és elkötelezte magát az mellett, hogy adományt gyűjt a HIV-kutatásokra.

Hogyan lehet meggyógyulni a HIV-ből?

A kutatók szerint a HÍV-vírus azért nem újult ki, mert az őssejt-transzplantáció után - amikor is az egészségtelen vérsejteket elpusztítják, és a vérből vagy csontvelőből eltávolított egészséges őssejtekkel helyettesítik- nagyon szigorú megfigyelés alatt tartották a beteget. 2 kulcsfontosságú mozzanatot emeltek ki az orvosok a HIV vírus szaporodásának megelőzése szempontjából: az egyik a vírustartalékok kimerítésével a hosszú életű immunsejtekben, másrészt a HIV-rezisztencia átvitelével a donor immunrendszeréből a recipiensbe.

Azt hozzá kell tenni, hogy az őssejtátültetésnek nagy a kockázata, ezért csak életveszélyes betegségek kezelésekor végeznek. A szakértők szerint tovább kell folytatni a kutatásokat azért, hogy egyszer majd ennek a megterhelő beavatkozás nélkül is leküzdhessék a HIV-fertőzést a betegek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához