22. Melyik a legjobb vakcina?

legjobb vakcina, covid, koronavírus, Pfizer, Moderna, mRNS, oltás, delta variáns, vakcinainfó

Rengetegszer találkozunk ezzel a kérdéssel, saját ismeretségi körünkben is, nem egyszer családtagjaink, barátaink várnak tőlünk „belsős információkat” ebben a kérdésben.

Közhely ugyan, de erre tényleg azt tudjuk mondani: az a legjobb, amit már beadtak! Nincsenek nagy különbségek a vakcinák között a védettség tekintetében, bármelyiket javasolni tudjuk, amire először lehetőség adódik. A közvéleményben ugyanakkor rengeteg legenda, pletyka kering arról, hogy melyik „a legjobb” oltóanyag, de ezek általában szubjektív megítélésen alapulnak.

Általánosságban azt tapasztaljuk, hogy sokan a nyugati vakcinákat, elsősorban a Pfizert istenítik, közvélemény kutatások szerint is ezekben sokkal jobban megbíznak magyarok, sokszor az is megerősíti őket eme hitükben, hogy sokszorosan krónikus beteg ismerősüknek az orvosa például „csak a Pfizert vagy Modernát ajánlotta”.

A fenti jelenségnek azonban az orvosok részéről NEM szubjektív bizalmi alapja van!

A vakcinák között annyi a különbség, hogy a nyugati oltóanyagok pár héttelhónappal előrébb tartanak a jelenleg is zajló, elsősorban speciális betegcsoportokat érintő kutatásokban.

Például, mióta Pfizerrel és Modernával engedélyezték a kismamák oltását, felerősödtek a hangok, amelyek ezeket az oltóanyagokat tartják a legjobbnak, mert úgy gondolják, a kismamák a legjobbat kapják. Ez azonban nem így van. Mindössze annyi történt, hogy ezzel a két oltóanyaggal már befejezték a terhesekkel folytatott klinikai vizsgálatokat, a többivel pedig még nem. Igen valószínű például, hogy a későbbiekben a többi oltást is megkaphatják majd a kismamák, de csak akkor, ha a többi oltóanyagnál is végeznek ezekkel a kutatásokkal.

Harmadik oltás: Pfizer, Szputnyik, Sinopharm, Astra - mit lehet kombinálni?

Ugyanez történik a korábban már említett, speciális, immunrendszert elnyomó (pl. kemoterápia) terápiákban részesülők kapcsán. Ilyen esetekben azért ajánlják az orvosok inkább a nyugati vakcinákat, mert ezekkel már rendelkezésre állnak pontos protokollok, ajánlások, hogy miként kell időzíteni a terápiákat az oltás előtt/után. Ugyanilyen alaptalan pletyka, hogy azért oltották az egészségügyi dolgozókat Pfizerrel, mert az a legjobb. Egyszerűen azért oltották ezzel a vakcinával az egészségügyiseket, mert a január-februári kampányidőszakban ez a vakcina állt nagyobb számban rendelkezésre. Ha kínai vakcina érkezik, akkor azt kaptuk volna.

Összesítve tehát nincs legjobb vakcina

Maximum olyan, amiről már sokkal több klinikai adat áll rendelkezésre, a speciális betegcsoportokat illetően.

Frissítés (10.30.): a fenti állásponton annyiban változtatnánk, hogy a mostani vakcinabőségre való tekintettel inkább az mRNS oltásokat pártoljuk, lévén ezek adják a legnagyobb védettséget az azóta dominássá váló delta variánssal szemben.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol