Ezeket látta már?

33. Hogyan döntik el, mi vakcinamellékhatás, és mi nem?

vakcina, mellékhatás, covid-oltás, betegség, panasz, közösségi média

Ezt a témát korábban részben már érintettük, de még mindig sok az ezzel kapcsolatos kérdés, így ezt kibővítenénk.

A mellékhatásokkal kapcsolatban laikus körekben igen nagy a bizonytalanság. Tele a facebook és a közösségi média mellékhatásos csoportokkal (megjegyzés: ahonnan sokszor kitiltják a pozitív tapasztalatot megosztókat), január óta minden betegség, panasz okát a védőoltásokban keresik. Nyomatékosan szeretnénk megkérni Önöket, hogy NE az ilyen FB-csoportokból tájékozódjanak a Covid-oltásokról!

A mellékhatások megállapítása tudományos szinten úgy zajlik, hogy figyelik adott betegség, panasz kialakulásának gyakoriságát az oltott, és az oltatlan emberek körében, ennek elsősorban a fejlett nyugati országokban nagyon profi rendszere van. Az így kapott adatokat matematikusok, biostatisztikusok elemzik, komoly matematikai modellek segítségével. Amennyiben az oltottak körében szignifikánsan megnő egy adott betegség/jelenség gyakorisága, azt hivatalosan is az adott gyógyszer/oltóanyag mellékhatásának tekintik.

Ezt jelenti, ha oltás után nincs semmilyen oltási tünete

Ez a rendszer igen érzékeny, már több százezerből egyszer előforduló mellékhatások igazolására is alkalmas. A hivatalos mellékhatások belekerülnek adott vakcina alkalmazási előiratába, és ezzel együtt általában kikerülnek a média címlapjaira is, így önök is értesülhetnek ezekről. Érdemes tehát ezeket a tudományos eredményeket figyelni, és nem a mellékhatásos csoportokban olvasni, hány kommentelő szerint hallgatják el a gonosz orvosok, hogy „MINDEN NŐ MEDDŐ LETT FEJZERTŐL” (sic).

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol