Rossz hírt közöltek a kutatók a barna rizsről – gyermekek számára veszélyes is lehet
Ön szokott barna rizst enni?
Az egészséges életmód részeként sokan választják a barna rizst, a fehér helyett, hiszen annak annak magasabb a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint segíthet az optimális vércukorszint fenntartásában, ami különösen fontos a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciával küzdők számára. Friss kutatások azonban azt mutatják, hogy a barna rizs több arzént tartalmazhat, ami a gyermekeknél aggodalomra adhat okot.
Felnőttekre nem, ám gyerekekre veszélyes lehet
A Risk Analysis című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint bár a barna rizs arzéntartalma nem jelent komoly egészségügyi kockázatot a felnőttek számára, különös figyelmet érdemel a kisgyermekeknél, mivel növeli az élelmiszerekből származó arzén expozícióját.
A szakértők szerint azonban a változatos, kiegyensúlyozott étrenddel mindez csökkenthető.
- A változatos étrend minősége kulcsfontosságú az összes nehézfém, köztük az arzén hatásainak minimalizálásához – mondta Julie Jones PhD, CNS , a St. Catherine Egyetem elismert tudósa és professor emerita professzora a Health-nek .
Miért tartalmaz a barna rizs több arzént, mint a fehér?
A kutatások ennek oka, hogy a barna rizsen ott van a külső korparéteg, ahol az arzén felhalmozódik (a fehér rizs esetében ezt a réteget eltávolítják).
A tanulmány szerzője , Christian Scott PhD , a Michigani Állami Egyetem Élelmiszertudományi és Humán Táplálkozástudományi Tanszékének posztdoktori kutatója összesítette az ezzel kapcsolatok korábbi eredményeket és összehasonlította a barna és fehér rizs arzéntartalmát az amerikai fogyasztási adatok alapján. Az eredmények szerint a barna rizs fogyasztása magasabb arzénexpozícióhoz vezet, különösen az 5 év alatti gyermekek esetében, akik a legtöbb rizst fogyasztották testtömegegységre vetítve. Ez nem azért van, mert a kisgyerekek sok rizst esznek, hanem azért, mert testtömegükhöz képest lényegesen több ételt fogyasztanak, mint a felnőttek.
Miért veszélyes az arzén?
Az arzén hosszú távú, alacsony szintű expozíciója is komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. Ez egy mérgező nehézfém, amely felhalmozódhat a szervezetben, és idővel különböző betegségek kialakulásához vezethet. Egyik legnagyobb veszélye, hogy rákkeltő hatású, és növeli a bőr-, tüdő-, máj-, és húgyhólyagrák kockázatát. Emellett az arzén károsíthatja az idegrendszert, ami neurológiai problémákhoz vezethet, például memóriazavarokhoz, koncentrációs nehézségekhez és mozgási zavarokhoz. Az arzén expozíció továbbá szív- és érrendszeri betegségekhez is kapcsolódhat, beleértve a magas vérnyomást és szívbetegségeket. Nem utolsósorban, a gyermekek különösen érzékenyek az arzén hatásaira, ami gátolhatja a normális fejlődést és növekedést, valamint káros hatással lehet az immunrendszerükre. Mindezek a tényezők összességében indokolják, hogy miért fontos az arzénnak való kitettség minimalizálása és az élelmiszerekben található szintjeinek szigorú ellenőrzése.
Mit jelent ez a barna rizs fogyasztására nézve?
Bár a kutatás elsőre aggodalomra adhat okot, jó hír, hogy a tanulmány szerint a legtöbb ember számára a barna rizsben található arzén „korlátozott aggodalomra ad okot”. „Az átlagos felnőtt számára tehát csupán minimális egészségügyi kockázatot jelent.
Ráadásul Matt Taylor, az NSF élelmiszer-tanácsadásért felelős vezetője szerint az ételekből származó arzénmérgezés ritkán fordul elő, mivel az arzénszintek általában alacsonyak és szigorúan szabályozottak.
Azonban, hogy a gyermekek kevesebb arzénhoz jussanak, a következőket javasolják:
- váltson rizs alapú gabonapelyhekről nem rizs alapú alternatívákra
- kerülje a barna rizssziruppal édesített babatápszereket,
- főzés előtt alaposan öblítse le a rizst
- főzze a rizst jó nagy mennyiségű vízben, például használjon 6-10 csésze vizet minden 1 csésze rizshez (bár ez némi vitamin- és ásványi anyag-veszteséget okozhat)
Ettől függetlenül egészséges a barna rizs
Bár a barna rizs arzéntartalma magasabb, ez nem csorbítja értékességét az egészséges étrend szempontjából. Segít ugyanis az emésztés szabályozásában és a bélrendszer egészségének megőrzésében, valamint igen nagy a vitamin- és ásványianyag-tartalma, beleértve a B-vitaminokat, a magnéziumot és az antioxidánsokat, amelyek hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez. Továbbá, a barna rizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér rizsnek, ami azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek vagy inzulinrezisztenciával küzdenek, mivel segít az optimális vércukorszint fenntartásában.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!