Ezeket látta már?

Antidepresszáns, szorongásoldó mellékhatása?

2011.02.10. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a véleményét kérni a problémámmal kapcsolatban.Három éve kezelnek pánikszindrómával.Fél éve mér csak napi egy szem 150mg ventadepress tablettát szedek. Pánikrohamom kb. egy éve már nincs,kedélyállapotom jó.Az utóbbi időben viszont azt vettem észre hogy időnként érzékeny lettem a hirtelen zajokra,pl.: koppanás,reccsenés stb. Ilyenkor olyan érzésem van,mintha az agyamat ütnék.Jeleztem az orvosomnak a problémámat, mire ő annyit mondott szedjek dupla adag gyógyszert. A tanácsát egyenlőre nem fogadtam meg. Szeretném tudni nem-e pont a gyógyszernek jött ki ilyen mellékhatása.

Tisztelettel!

Válasz:

A pánikbetegséggel, pánik-szindrómával kapcsolatosan jelezte, hogy Ventadepress (venlafaxin) kezelést kap jelenleg is. Utánanéztem a gyógyszer mellékhatásainak, és a részletes leírásban szerepel, hogy okozhat központi idegrendszeri tüneteket, nevezetesen kóros álmok, csökkent libido, szédülés, fokozott izomtónus (hypertonia), álmatlanság, idegesség, paraesthesia, szedáció, tremor, zavartság, izgatottság, károsodott koordináció és egyensúly, ízérzékelési zavar formájában.

Ez természetesen több (pontosabban sok) klinikai vizsgálat eredményéből leszűrt tapasztalat, eredmény, valószínűsíthetően a szerotonin-túlsúly eredménye - is. Nem egyszerre jelentkezik, ha nem egy tünet erősödhet fel.

Tehát célszerű lenne a gyógyszer dózisát újragondolni, ebben az esetben inkább a csökkentés, mint a dózisemelés irányában.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához