Ezeket látta már?

Hátgerincferdüléses zavarok

2011.01.14. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Tizenéves vagyok és a nyáron fedezték fel, hogy gerincferdülésem van derék tájékon és a csipőm is asszimetrikus. És még egy másik gond, a gerincem a lapockáimnál túl homorú, nincs meg a kellő távolság a lapockák közözz. (az orvos szerint okozhatta a megerőltető sport, mert 3 évet intenzíven karatéztam, ami sok fekvőtámasz és ehhez hasonló gyakorlattal járt)

A testvérem szintén hátgerincferdüléssel küzd és felmerült bennem az a kérdés, hogy lehet e ez a betegség örökletes hajlamú, mert nagymamám is nagyon púpos volt.

Lehetséges az, hogy gerincbántalmakra való hajlam örökölhető, vagy csak a mi testtartásunkkal-életvitelünkkel van gond?

Köszönettel:

Válasz:

A gerinc/hátgerinc ferdülés, közismert nevén scoliosis (szkoliózis) nem ritka jelenség sajnos.

A gerinc akár S akár C betű-szerűen görbülhet, ferdülhet, és maga a betegség is lehet veleszületett, ismeretlen eredetű, vagy az ideg-izom rendszer valamilyen zavarából, eltéréséből adódó.

Az Ön által leírt eltérések is jellemzőek (a deréktáji, csípőtáji aszimmetria, esetleg kiugró borda, előfordulhat éppen a ferdülés miatt lassabb reakcióidő a mozgások kivitelezésekor.)

A gerincferdülés oka nem ismert pontosan "multifaktoriális", azaz számos tényező okozhatja, amelyben kérdése szerint szerepet játszhat az öröklődés is, de nem kizárólagosan.

Sok esetben a serdülőkorban jelentkezik, de általában mondható, hogy alapvető oka nem ismeretes jelenleg.

Kezelése fizioterápiával, foglalkozásterápiával, "csontkovácsolással" (manuális medicina) és legvégső esetben ortopéd sebészi úton lehetséges.

Mint az esetek igen nagy részében itt is szerepet játszhatott - mivel írta testvére és nagymamája érintettségét - az öröklődő hajlam, ami esetleg a megerőltető sportolás révén váltotta ki az Ön által is leírt, igen jellemző tüneteket.

A kezelést ortopéd szakorvos végzi, ha kell, más egészségügyi társszakmákkal együttműködésben. Valószínű, hogy ezt a sportot (legalábbis egy időre) szüneteltetni kellene, ha van igénye sportolásra, akkor kevésbé megerőltetőt lenne célszerű választania.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz