Ezeket látta már?

Hogyan használjam a covid-teszteket? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

ellenanyag teszt, antitest, antitest gyorsteszt, ellananyagszintmérés, igg teszt, oltás

Kedves Doktorok! Milyen tünetekkel érdemes tesztet csináltatni? Itt leginkább az enyhe tünetekre gondolok.

Egy egyszerű náthánál is felmerülhet a gyanú? Ezeknek a kiszűrésére alkalmas lehet a gyógyszertári gyorsteszt? Érdemes venni belőle nem árt ha van itthon alapon? Nyilván a háziorvos nem kér PCR-t ilyen esetben. Nem vagyunk betegek szerencsére, de elgondolkoztam, hogy ilyen esetekben is érdemes-e tesztet csináltatni, hogy ki zárjuk a Covidot, hiszen lehet, hogy én csak egy kis náthának gondolom és közben megyek ide-oda, és megfertőzhetek bárkit. Válaszukat köszönöm.

Kedves olvasók!

Úgy érzékeljük, kissé nagy a kavarodás az antigén gyors- illetve PCR tesztek terén, ezért a poszt alján megjelölt cikkből vett, kiváló ábrát lefordítottuk Önöknek magyar nyelvre, és megpróbálunk hozzá egy kis magyarázatot is adni, amivel remélhetőleg minden érthetővé válik.

Először is, az alapelvek. Az antigén gyorstesztek a vírus egyik fehérjéjét képesek érzékelni, míg a PCR tesztek a vírus örökítőanyagát tudják kimutatni. Utóbbi vizsgálat laboratóriumban történik, és sokkal érzékenyebb, mint a hagyományos gyorsteszt. A PCR hátránya ugyanakkor, hogy időigényes, drága, és személyzetet is igényel (mintavevő csapat+szállítás+laborszemélyzet+validáló orvos), míg az antigén gyorsteszt könnyen hozzáférhető, otthon, saját kezűleg is elvégezhető.

Haladjunk végig egy átlagos megfertőződési folyamaton, elmagyarázva a különböző fázisokat. Elöljáróban megjegyeznénk, hogy az időbeli lefolyásban lehetnek különbségek, elvégre ez függ az oltottságtól, immunstátusztól, illetve az elkapott variáns típusától is, így a lefolyás kinetikája nincs kőbe vésve.

Megérkezik tehát a fertőzés: a vírus megtapad a légutakban, és ott szaporodni kezd. A delta variáns esetén általában 3, omikron esetén akár már 1 nap után olyan szintet érhetnek el a vírusok, hogy az már a PCR teszt érzékenységi küszöbét (szaggatott kék vonal) eléri. Ekkor az illető még teljesen tünetmentes lehet, a PCR teszt már adhat pozitív eredményt, de az antigén gyorsteszt ekkor még nem, hiszen ennek érzékenységi küszöbét (sima kék vonal) a vírusok mennyisége még nem éri el. PCR pozitivitás esetén az illető már fertőzőképes, annak ellenére, hogy ilyenkor még tünetmentes lehet (ez a szakasz általában a tünetek megjelenése előtt 1-2 nap, variánstól/egyéb tényezőktől is függően).

Ez is érdekelheti!

A vírusok szintje tovább emelkedik, ekkor már eljöhet az a stádium, hogy a nagy mennyiségű vírusszaporulatot a gyorsteszt is kimutatja. Ekkor az illetőnek már többnyire tünetei is vannak, és fertőzőképes is.

A vírusok mennyisége ezután csökkenni kezd, egy idő után az antigén gyorsteszt által kimutathatatlanná válik, általában a tünetek megszűnésekor. Fontos kiemelni, hogy az egyén a tünetek megszűnése után 3 nappal MÁR NEM FERTŐZ, annak ellenére, hogy még lehetnek vírus RNS darabok a garatban, amit a PCR teszt kimutathat!

Az ábrán is látható módon a PCR teszt átlagosan 18, szélsőséges, extrém esetben akár 83 napig (!!) is adhat pozitív eredményt, úgy, hogy az illető már régen meggyógyult, és nem jelent veszélyt másokra.

Koronavirus tesztek működése Koronavirus tesztek működése Forrás: https://www.abc.net.au

Szeretnénk még beszélni arról is, hogy a fenti görbe a valóságban erős hullámzást mutat, elvégre a vírusok folyamatosan termelődnek, és pusztulnak is. A tesztek tehát adott időpillanatban jelen lévő vírusmennyiségre utalnak.

Nagyon fontos az is, hogy megfelelő technikával történik-e a mintavétel, ugyanis nem megfelelő technika esetén nem sikerülhet elegendő vírust levennünk a pálcával, így álnegatív eredményt kaphatunk.

A fenti két bekezdés lényege, hogy technikától, és vírusmennyiségtől függően kaphatunk álnegatív eredményt. Ha például a vírusok szintje épp az antigén gyorsteszt érzékenységi küszöbe körül hullámzik, simán előfordulhat, hogy leveszünk az illetőtől 10 tesztet, és abból csak 3 lesz pozitív, 7 pedig negatív. Ebben az esetben az illetőt POZITÍVNAK kell tekintenünk!!

Olvasson tovább! A kétévesünket is vigyük el PCR-tesztre? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Fontos még kiemelnünk azt is, hogy a görbén látható lefolyásban lehetnek egyéni különbségek: például valaki már tünetmentesen is lehet antigén gyorsteszt-pozitív, a lappangás tovább tarthat, a vírusmennyiség el sem jut a tünetességi szintre (tünetmentes lefolyás), a tünetek hetekig tarthatnak, gyógyultaknál is lehet pozitív az antigén gyorsteszt, és még sorolhatnánk, így a leírtakat érdemes rugalmasan kezelni, főleg azért, mert az ábra még nem az omikron, hanem a delta-variáns lefolyásához igazodik.

Amit érdemes tényszerűen elkönyvelni:

  • Aki antigén gyorsteszttel pozitív, az igazolt fertőzött, nem szükséges újabb teszt.
  • Aki több tesztet is csinál, és egyetlen egy pozitívat is produkál, azt fertőzöttnek kell tekintenünk.
  • Antigén gyorsteszt-negativitás esetén érdemes PCR tesztet is végezni.
  • A lappangási időszakban az antigén gyorsteszt nem megbízható.
  • A tünetek megszűnése után 3 nappal az illető már nem fertőz.
  • Gyógyulás után a PCR még hetekig adhat pozitív eredményt, ennek relevanciája nincs.

Zárásképp egy érdekesség: a legtöbb antigén gyorstesztre kólát/egyéb szénsavas üdítőt csepegtetve pozitív eredményt kaphatunk. Az oltásellenesek természetesen ezt is igyekeznek terjeszteni, mint összeesküvés-elméleti bizonyítékot. A valós magyarázat az lehet, hogy a kólában/üdítőben lévő nagy mennyiségű foszforsav/szénsav, és a kóla esetében erősen savas pH (1-2 körüli) kicsaphatja az antigén gyorstesztben lévő reagenst. A jelenségre a hírek szerint Angliában az iskolából lógni vágyó gyerekek figyeltek fel nagyobb létszámban. Vicceskedni vágyó hölgyek figyelmébe ajánljuk, hogy ez a metódus számos terhességi teszttel is működik

Ábra forrása: abc

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához