Ezeket látta már?

Pajzsmirigy-terápia

2012.05.25. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Már 4 éve pm.túlműködést állapítottak meg nállam. Azóta folyamatosan gyógyszeres terápián vagyok. Tüneteim enyhültek(mondhatom, h megszüntek) viszont, ami nagyon kellemetlen számomra, hogy 13-15kg-os súlygyarapodást tapasztaltam az utóbbi időben. Diétázom és mozgok is, de alig tudok megszabadulni 1-2kg-tól. A labor eredményeim alapján a túlműködés határán vagyok s mégsem tudok fogyni. Mi lehet az oka? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Átnéztem az ún. anti-tiroid gyógyszereket (Propycil, Metothyrin) feltehetően ezek közül szedi valamelyiket (?)

Egyik készítmény orvosi leírásában sem szerepel konkrét utalás a terápiát kísérő hízásra. Természetesen ettől függetlenül, mivel az anyagcsere lassul, elképzelhető, hogy van összefüggés a kezelés - és a hízás között.

Javaslom az endokrinológus felkeresését ezzel a problémával, elképzelhető, (ha terápiás ok húzódik meg a háttérben) hogy egy dózisváltoztatás, vagy a kezelés szüneteltetése, áttérés más gyógyszerre helyreállítaná az alacsonyabb testsúlyt, de itt gyors, drámai változásra nem lehet számítani.

Elképzelhető, hogy más ok áll a háttérben, tehát valami egyéb, az anyagcserével kapcsolatos zavar, ami nem pajzsmirigy-eredetű. Az endokrinológus szakorvos ezt is ki tudja vizsgáltatni.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz