Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap fájhat a feje az időjárástól

fejfájás, migrén,

Vasárnap újabb front már nem érkezik, de a távozó hidegfront mögött hidegfront jellegű hatás érvényesül.

Vasárnap az elvonult hidegfront mögött beáramló hűvösebb levegő határozza meg a humánmeteorológiai (R) helyzetet, gyenge hidegfront jellegű hatást tapasztalhatnak az arra érzékenyek. Erős lesz a szél, a legtöbb helyen az előző napokhoz képest több fokkal alacsonyabban alakul a maximumhőmérséklet.

Görcsös típusú fejfájás, izom- és hasi görcsök is megjelenhetnek a hidegfrontra fokozottan érzékenyek körében, de az erős lökésekkel kísért szél másoknál is hasonló tüneteket válthat ki. Sok folyadék, lehetőleg ásványvíz fogyasztásával javasolt, de a levesek és teák ugyanúgy segítenek a folyadék-utánpótlásban. Emellett a megszokottnál ingerlékenyebb, türelmetlenebb is lehet.

Egész nap ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, ezeket kímélő tornával mérsékelje. A kopásos ízületi panaszok reggel lehetnek a legerősebbek, de napközben többször is előjöhetnek. Emellett ingadozhat a vérnyomás, illetve a keringési panaszok is csak lassan kezdenek mérséklődni - a drasztikus változás és a rendkívül összetett, sőt, gyorsan változó légköri helyzet nagy terhelést rótt a szervezetünkre! Érdemes minél több időt pihenéssel tölteni, és kerülni a nagyobb fizikai megerőltetéseket.

Balesetveszély

A közlekedést erős oldalszél nehezíti, csökken a menetstabilitás. Ingerlékeny, türelmetlen sofőrök is növelhetik a balesetveszélyt.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik az ilyen drasztikus változásokat, illetve a hullámvasút szerűen ingadozó időjárást! Ha sokat fáj a feje, ingadozik a vérnyomása, ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika