Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: frontok nem, de zivatarok lesznek - ilyen tünetekre számítson

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, időjárás-érzékenység, frontok, fronthelyzet, fejfájás, szívbetegség

Keddre virradó éjszaka és hajnalban a Dunántúlon és a középső tájakon alakulhat ki zápor, zivatar helyenként felhőszakadással, jégesővel.

Napközben keleten, északkeleten marad felhősebb az ég, itt elszórtan eső, zápor, néhol zivatar előfordulhat. A Dunántúlon több napsütés ígérkezik, de a délután második felében nyugat felől záporok, zivatarok érkezhetnek. Többfelé élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 21 és 31 C-fok között alakulhat, délen lesz melegebb.

Az éjjel az érkező zivatarok hatására alvászavarok előfordulhatnak, napközben a zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei. A hidegebb helyeken hajnalban még felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok.

Fogyasszunk legalább napi 2-3 liter szénsavmentes, valamint alkoholmentes folyadékot! A napos tájakon 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős lehet, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről!

Fronthelyzet ma

2022.05.24. KEDD

éjjelNincs front
délelőttNincs front
délutánNincs front
esteNincs front

A frontmentes idő ellenére is viszonylag sokaknál felléphet fejfájás, nyugaton migrén, emellett az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozásra is készüljenek. Az egész napos fáradékonyság és dekoncentráltság is jellemző lehet, illetve a stressz és az idegi feszültség is fennállhat akár egész nap - figyelmeztet a Meteo Klinika.

Ezen a napon számítson arra, hogy amennyiben szívbetegséggel, illetve vérnyomásproblémákkal küzd, akkor a kialakuló légköri helyzet okozhat kellemetlen perceket. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A helyenként élénk szél frissítőleg hathat, de ha fokozottan érzékeny, akkor fejfájást, nyugtalanságot tapasztalhatnak, a gyerekek is szétszórtabbak, figyelmetlenek lehetnek. Mindez a zivatarok által érintett tájakon is gyakori lehet, főként a vihar érkezése előtt válhat feszültté, ingerlékennyé. A zivatarok idején az asztmások állapota is romolhat, ők próbálják zárt térben átvészelni a mozgalmasabb órákat és erre az időre pihenjenek le. A napos időszakokban javul a hangulat és a közérzet.

Szabadtéri tevékenységek

Keleten, északkeleten alacsonyabb lesz a hőérzet, a tartósan felhős részeken pedig akár fázósnak is lehet majd nevezni az időt. Ezzel szemben a Dunántúlon akár a 30 C-fokot is megközelítheti a hőmérséklet. Az esernyőkre inkább keleten lesz szükség.

UV-sugárzás

A napos tájakon az UV-sugárzás maximuma eléri az erős, néhol pedig megközelíti a nagyon erős fokozatot, de a változékonyság miatt ingadozó lesz az értéke.

Pollenhelyzet

Az allergiások tünetei csak kissé erősödhetnek, ez főként a pázsitfűfélékre érzékenyeket érinti. Az allergiások mossák gyakran a függönyöket, illetve próbálják elkerülni parkos, erdős részeket. A tejtermékek fogyasztása sem javasolt ebben az időszakban.

Légszennyezettség

A levegő minősége megfelelő.

Balesetveszély

A közlekedés során időnként a napsütés lehet zavaró, többször pedig záportól, zivatartól nedvessé váló útburkolat növelheti a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A zivatarokban olykor erős vagy viharos széllökések ronthatják a menetstabilitást, a felhőszakadások területen pedig hirtelen drasztikusan lecsökkenhet a látótávolság. A dekoncentráltság is veszélyes lehet!

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához