Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szívproblémákat és tompaságot hozhat a kedd

hőség

Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet.

Az időjárás-érzékenyek nehezen viselik az újabb hőhullámot, illetve az egyre kevésbé frissítő hajnalokat is. Ha ön is tapasztal migrént, koncentrálási panszokat vagy alvásproblémákat, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Kedden már szinte országos lesz a kánikula, ami további megterhelést jelent szervezetünkre. A tartós meleg kimerítheti, ha pedig a szívbeteg vagy a keringési rendszer betegségeivel küzd, akkor fokozottan veszélyeztetettnek számít. Gyakran tapasztalhat fáradtságot, tompaságot, romolhat az összpontosító-képessége is. Ha nagyvárosban él, akkor előfordulhat, hogy az éjszakák sem hoznak felfrissülést, alvászavarok, kialvatlanság jelentkezhet önnél is.

Esetleges fejfájásának is oka lehet a meleg, a kellemetlenségek miatt pedig nyűgösebb, ingerlékenyebb lehet a megszokottnál. Amikor tud, pihenjen le egy hűvös szobában, még ha csak pár percre is - jót fog tenni szervezetének a hűsölés.

A nagy melegben sok folyadékot vesztünk, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás! A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket! Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet: hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában. Többen emésztési zavarokkal is küzdhetnek. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

Olvasson tovább! Ki hajlamos stroke-ra és szívinfarktusra?

UV:

A déli órákban lehetőleg kerülje a tűző napot, ugyanis erős, nagyon erős UV-sugárzás várható. Ha elengedhetetlen, hogy kint legyen a szabadban, akkor a szokáos módon, legalább 40-es faktorszámú fényvédő szerekkel védje bőrét!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika