Ezeket látta már?

Ilyen tápanyagokkal állítható meg a hajhullás és a kopaszodás

kopasz

A hajhullás a férfiakat és a nőket egyaránt érintheti, és számos egészségügyi probléma állhat a hátterében. Az esetleges megoldási lehetőségek is ezektől az okoktól függnek.

Napontaátlagosan 50-100 hajszálat veszítünk el – ez teljesen természetes folyamat, és még azoknál is megtörténik, akik a lehető legegészségesebben élnek. A hajszálaknak ugyanis van egy jellegzetes életciklusa, és amikor a hajszálak, illetve az azokat tápláló hajhagymák "elöregszenek", majd elhalnak, a helyüket új, egészséges hajszálak veszik át. Ezek a hajszálak aztán előre tolják a régi hajszálat, ez kerül aztán a hajkefébe, a párnára, vagy a zuhanytálcára.

Természetesen, a hajszálak életének hosszát, a hajhagymák egészségét számos tényező befolyásolja, a genetikai örökségünktől a stresszen keresztül a táplálkozásig, és annak is szerepe van, hogy milyen termékekkel ápoljuk a hajunkat.

Mi okozhat hajhullást?

Emellett sok betegség vagy állapot okozhat fokozott hajhullást és kopaszodást, ezek egy része viszonylag könnyen kezelhető, más esetekben azonban hosszas terápiára lehet szükség (és még ez sem garantálja, hogy újra sűrű hajkoronánk lesz).

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az öregedési folyamatok a hajunkra is hatással vannak, és a legtöbb 40 év feletti megtapasztalhatja a hajának elvékonyodását, ritkulását. Szintén rendkívül gyakori, hogy hormonális okok miatt kezd el hullani a hajunk, például a várandósság vagy a menopauza idején.

Mi az oka a hajhullásnak?

Mivel a hajhullást sok dolog okozhatja, az okok kiderítése gyakran bonyolult és hosszadalmas folyamat lehet.

A vérvizsgálaton kívül szükség lehet a fejbőr, illetve a hajszálak, hajhagymák vizsgálatára is, például, hogy megállapítsák, okozhatja-e a hajhullást valamilyen fertőzés (például gombásodás). A szakorvos emellett a szokásainkról, életmódunkról is kikérdezhet minket.

Hogyan állítható meg a hajhullás és a kopaszodás?

A hajhullás mérséklésére, az esetleges kopaszodás visszafordítására számos megoldás áll a rendelkezésünkre, az, hogy melyiket választjuk, a hajhullás hátterében lévő októl függ. A hajhullás ellen léteznek vényköteles gyógyszerek is, de gyógynövények, vitaminkészítmények, speciális samponok és hajtonikok is.

Ez utóbbiak hatékonyságát sokszor csak népi megfigyelésekre, hagyományokra alapozzák, ezért csodát semmiképpen sem szabad tőlük várni. A gyógyszerek azonban a legtöbb esetben jelentős mértékben csökkenthetik a hajhullást.

Egyéb módszerek is a rendelkezésünkre állhatnak, ha szeretnénk megszabadulni a kopaszságtól. Az elmúlt években például sokat fejlődtek a műtéti eljárások, azonban a hajbeültetés (hajátültetés) hosszadalmas és költséges.

A megfelelő, egészséges táplálkozással, a hajápoló és -formázó szerek megfontolt kiválasztásával is sokat tehetünk azért, hogy a hajhullást megállítsuk, lassítsuk, vagy akár visszájára is fordítsuk. A vitaminok és ásványi anyagok közül különösen fontos a cink, a B-vitaminok, a folsav, a vas, a kalcium és az elegendő protein.

Hajhullás vagy kopaszodás? Nem mindegy!

A kopaszodást a természetes hajhullásnál intenzívebb hajvesztés okozza, amelynek különféle okai és típusai lehetnek.

Férfi kopaszodás

Elsődleges és leggyakoribb oka a dihidrotesztoszteron (DHT) nevű hormon – vagyis a férfi nemi hormon –, a tesztoszteron egyik formája. Amikor a hajhagymák érzékenyebbé válnak a tesztoszteronra, először elvékonyodik és gyenge szerkezetűvé válik a haj, amely lassan nő, végül a hajhagymák működése a hormon hatására leáll. A férfihajhullás azonban nem jelenti azt, hogy az érintett férfiaknak több nemi hormonjuk van, pusztán hajhagymáik reagálnak érzékenyebben (genetikai okokból) a meglévő tesztoszteronra. Ez a fajta kopaszodás – 50 éves kor felett – a férfiak csaknem felét érinti.

A férfi kopaszodás első fázisaként először a két halántékoldal vonalában ritkul meg a haj, majd a fejtetőn – forgón – hullanak ki a hajszálak. A tarkó vonalában húzódó patkóforma megmarad, mert az itt található hajhagymák érzéketlenek a DHT-hormonra. A férfikopaszodás már a kamaszkor végén elkezdődhet, az esetek többségében azonban 30 éves kor felett kezdődik a kopaszodás, amelynek hátterében öröklött genetikai hajlam áll (androgenetikus alopécia).

Női hajhullás

A női kopaszodás nagyon ritkán jelent teljes hajvesztést. Általában a fejtetőn, illetve annak nagyobb kiterjedésű területén vékonyodnak el a hajszálak, ritkul meg a haj. A nők esetében elmondható, hogy a probléma 50 éves kor körül, a menopauza környékén kezdődik, a női nemi hormon (ösztrogén) szintjének csökkenésével. A női, hormonális hajhullás típusosan különbözik a férfiak kopaszodásától abban, hogy bár a haj ritkul, de teljesen kopasz foltok nem alakulnak ki.

Mi a legjobb hajhullás, kopaszodás ellen?

A férfikopaszodásra és a női típusú hajhullásra jelenleg nincs gyógymód. Léteznek ugyan különféle krémek, tabletták, de ezek megbízhatósága, hatékonysága jelenleg nem bizonyított. A hajhagymák egészségéért a vitamindús, egészséges táplálkozás, a kíméletes hajmosás és a megfelelő kalciumbevitel azonban sokat tehet.

Maga a hajhullás – ha semmilyen más tünet nem jelentkezik mellette – önmagában nem tekinthető betegségnek. Amennyiben a hajhullás zavaró mértéket ölt, úgy kozmetikai beavatkozásként ma már hajbeültetésre is van lehetőség.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben nagy mennyiségű hajvesztés – napi száznál lényegesen több hajszál – jelentkezik (jól láthatóan a zuhanytálcában, kádban, fésülködéskor), segítséget kell kérni a háziorvostól a háttérben álló okok felderítéséhez.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hajhullás (telogén effluvium) oka, tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hajhullás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához