Ezeket látta már?

Laboreredmény: így igazodhat el könnyen az eredménylap rövidítésein

laboreredmény laborvizsgálat jelentés rövidítés eredménylap

Sokunk számára lehetetlen megfejteni a vér- és vizeletvizsgálat után megkapott eredményeket: betűk, számok, rövidítések. Hogyan lehet eligazodni?

A laikusok számára a laborvizsgálat eredményeit tartalmazó lap szinte teljesen értelmezhetetlen. Ez alapvetően nem is nagy baj, hiszen ez nem nekünk, hanem az orvosunknak szól. Ő értelmezi, értékeli ki az eredményeket, és ő hoz döntést arról is, hogy mi legyen a következő lépés. Mégis érdemes azonban egy-két dologgal tisztában lenni, ha másért nem, azért, hogy ne essünk pánikba az eredmények láttán.

Mikor kapjuk meg az eredményt?

A laboratóriumi vizsgálatok, vér-, vizelet-, esetleg széklet- vagy nyálvizsgálat eredményére általában néhány napot kell várnunk. Természetesen, ez sok mindentől függ, elsősorban attól, hogy milyen jellegű vizsgálatokat kellett elvégezni. Vannak olyan tesztek, melyeket szinte bármely laboratóriumban meg tudnak csinálni, másokhoz speciális felszerelés szükséges, vagy maga a folyamat vesz igénybe hosszabb időt.

Attól is függ, mikor és hogyan kapjuk meg az eredményeket, hol végeztettük a vizsgálatot. Ma már általános, hogy az eredmények 24-48 órán belül elérhetők, és vagy közvetlenül az orvosunknak küldi azokat a labor, vagy mi kapjuk meg őket e-mailben, esetleg egy személyes kóddal tudjuk letölteni a labor honlapjáról.

Ennyi mindent láthatunk az eredményeket tartalmazó lapon

Az eredménylapon természetesen ott vannak a személyes adataink, a TAJ-számunk, a beutaló orvos neve és azonosítója, a mintavétel helye, ideje. Emellett pedig rengeteg betű, szám, rövidítés, pozitív-negatív értékelés található rajta, és itt-ott kiemelések, csillagok vagy keresztek is lehetnek.

A rövidítések az elvégzett vizsgálatra utalnak (van olyan laboratórium, ahol a teljes megnevezést is kiírja a rövidítés mellett). A rövidítések a világon szinte minden kórházban, rendelőben, laboratóriumban azonosak vagy nagyon hasonlóak, időnként egy-egy betű eltérés lehet közöttük.

Az egységes elnevezések megkönnyítik a szakemberek munkáját. A rövidítések mellett a referenciaértékeket láthatjuk: ez meghatározza azt a minimum-, illetve maximumértéket is, melyeken belül a populáció 95 százalékától vett mintát megtalálhatjuk, vagyis ezeket tekinthetjük normálisnak, egészségesnek.

A referenciaértékek kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek (pl. országonként), így mindig a vizsgálati lapon meghatározottat tekintik iránymutatónak. Vannak olyan eredmények, melyeknél csak egy érték van meghatározva, és ennél kevesebbet vagy többet tekintenek megfelelőnek.

A referenciaértékek után találhatjuk a saját vizsgálati eredményeinket. Ha ezek eltérnek a referenciaértékektől, azt általában valahogy kiemelik, például csillagot vagy keresztet tesznek a szám mellé. Ez azonban önmagában még nem irányadó, a kiemelés általában automatikus.

Esetenként nem referenciaértékeket és számszerű eredményeket találunk a lapon. Egy laborvizsgálat eredménye lehet pozitív vagy negatív, normális vagy abnormális is. Ezeket a jelöléseket alkalmazzák például ha valamilyen fertőző betegségre, kórokozóra, allergénre vagy hatóanyagra szűrnek.

Olvasson tovább! Ennyiféle betegségeket kimutathat egy rutin vérvizsgálat

A laboreredmények értelmezése

Sokan megijednek, ha a laborleleten a referenciatartományon kívül eső, megjelölt értéket találnak. Esetleg gyorsan meg is próbálják diagnosztizálni saját magukat. A laboreredmények értékelése, elemzése azonban az orvosunk feladata! Nem kell pánikba esni, ha egy-egy értékünk magasabb vagy alacsonyabb lett a normálisnál. A határértékek egyénenként is változhatnak, és sok külső-belső tényező is befolyásolhatja az eredményeket, a nemtől és életkortól az ismert betegségeinkig, az életmódunktól a szedett gyógyszerekig és étrend-kiegészítőkig.

Az eredményeket soha nem önmagukban nézik, a laborvizsgálat eredményének egészét elemzik, az egyes értékek egymáshoz viszonyított arányát is figyelik. Előfordulhatnak fals pozitív, fals negatív eredmények is, vagy hogy az adott mintából nem lehet elvégezni a vizsgálatot. Ilyenkor a laborvizsgálat megismétlésére is sor kerülhet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Barna foltok az arcon: a melazma sok nőt érint, de mit tehetünk ellene?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérkép

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához