Ezeket látta már?

Mikor ártalmas és mikor hasznos a gyulladás? A szakértő elmondja

gyulladás, krónikus gyulladás, rák, szív- és érrendszeri, cukorbetegség, szívroham, stroke

Nem mindig ártalmas a szervezetben kialakuló gyulladás.

A szervezetet hosszú távon érintő (krónikus) gyulladás több betegség kialakulásával is összefüggésbe hozható. Számos helyen olvasható, hogy a gyulladás hozzájárul a leggyakoribb, halált okozó betegségek kialakulásához, illetve kapcsolatban lehet bizonyos betegségek megjelenésével (pl. rák, demencia, szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség).

Akut és krónikus gyulladás

Általánosságban véve a gyulladási folyamat válaszként alakul ki a szervezetet érő sérülésre, allergiára vagy fertőzésre, és különböző tünetekkel nyilvánulhat meg a kialakulás okától függően. Amennyiben pontosítani szeretnénk, 2 típusról lehet beszélni, akut és krónikus gyulladásról.

  1. Akut gyulladás: ez egy olyan reakció a szervezet részéről, amellyel megpróbálja helyreállítani az érintett terület egészségi állapotát.
  2. Krónikus gyulladás: ez nyilvánvaló ok nélkül is kialakulhat, és sokkal kevésbé van gyógyító jellege, mind inkább az egészségre káros hatású. A gyulladásnak ez a fajtája gyakran összefügg bizonyos krónikus betegségekkel, mint például a:

A gyulladás fő résztvevői az immunrendszeri sejtek

A gyulladásban érintett sejtek természetesen az ember egészségét védő immunrendszer részei. A probléma időtartamától, helyétől és okától függően számos immunsejt vesz részt a gyulladási folyamatban, hogy megvédje a szervezetet az adott támadástól. Minden sejttípusnak megvan a saját szerepe, némelyik az idegen betolakodót hárítja, van amelyik antitestek létrehozásában segédkezik, vagy éppen az elhalt sejtek eltávolításában kulcsfontosságú.

Részben igaz tévhitek a gyulladásról

1. A legtöbb modern betegség kiváltó oka a gyulladás.

Valóban létezik számos olyan betegség, amelyben fontos szabályozni, csillapítani a gyulladást, és a kezelés fontos részét képezi. Emellett igaz az is, hogy hosszútávon hozzájárulhat egyes egészségügyi problémák kialakulásához.

De a legtöbb krónikus betegségnek nem ez a közvetlen kiváltó oka. Vegyük azt a helyzetet, hogy érgyulladás és érelmeszesedés alakul ki. Nem tudhatjuk, hogy a krónikus gyulladás okozta problémáról van-e szó, vagy részt vett-e valamilyen kockázati tényező (magas koleszterinszint, dohányzás, cukorbetegség) is a létrejöttében.

2. Az ember tudja, hogy gyulladás van a szervezetében.

Bizonyos esetekben egyértelműen érzékelhető hatása van a gyulladásnak. Egy rheumatoid arthritisben szenvedő egyén valóban tudja, mikor gyulladnak be az ízületei, mivel ez kétséget kizáró fájdalommal, duzzanattal járhat együtt. Azonban az elhízás, cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegségek esetében nincsenek ennyire specifikus tünetek. Tapasztalhatnak olyan kellemetlen jeleket, amik ilyen állapotokban jelentkezni szoktak (fejfájás, fáradtság), és utalhatnak gyulladásra, de ezeket okozhatják más tényezők is.

3. A krónikus gyulladás szabályozásával megszüntethető a legtöbb krónikus betegség.

A hatékony kezelések általában a gyulladás okát hivatottak megszüntetni, nem pedig a gyulladás elnyomását szorgalmazzák. Ez azt jelenti, hogy például az előbb említett rheumatoid arthritis esetében szedhet az illető fájdalom- és gyulladás csökkentésére alkalmas gyógyszereket, hogy a tünetei mérséklődjenek, de emellett célzott kezelést kell alkalmazni a betegségre vonatkozóan, amellyel megszűnnek majd a mindenkori panaszai.

4. Bizonyos ételek a gyulladás visszaszorításával megelőzik a betegségeket.

Egyes ételek, étrendek pozitív hatással lehetnek a szervezetre, ugyanakkor nem bizonyított, hogy egészségre gyakorolt hatásuk a gyulladás csökkentésében rejlik.

A gyulladás hasznos is lehet

A gyulladás megléte valamilyen szinten véd. Ez egy olyan válaszreakció a szervezet részéről, amely egyrészt figyelmeztet, hogy a szervezetben valami rendellenesen működik vagy van jelen, illetve ezáltal tud az emberi test hatékonyan reagálni az őt ért támadásokra.

Gyulladás a szervezetben: ellenőriztesse a leleten a CRP-szintet is!

Ahogy fentebb említve lett, egy kisebb sérülésnél előnyös a gyulladás kialakulása, néha viszont kifejezetten károsan befolyásolja a szervezet működését. Jobban meg kell ismerni a részleteket, meg kell érteni, mi okozza a gyulladást, és mi készteti annak krónikussá válását ahhoz, hogy a következtetéseket le lehessen vonni, így a megfelelő kezelés alkalmazható legyen vele szemben.

Leggyakrabban nyomós indokkal alakul ki a szervezetben gyulladás, és azt teszi, amit tennie kell. Ha kellemetlenné kezd válni, a probléma orvosolható a megfelelő szerekkel.

Dr. Szabó Linda

Gyógyszerész

Forrás: health.harvard.edu

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu