Te jó ég, találkoztam egy koronavírusossal, mitévő legyek?

#koronavírus #Covid-19 #orvos válaszol #medicall
2020.04.01.

Ha úgy véli, hogy találkozott egy koronavírussal fertőzött beteggel, akkor első lépésként őrizze meg nyugalmát. Mutatjuk, mit érdemes ilyenkor tennie!

Ha gyanú merül fel önben, hogy koronavírussal fertőzött beteggel találkozott, számos kérdés kavaroghat a fejében. Segítünk tisztázni őket!

Honnan tudom, hogy tényleg koronavírusos volt az illető?

Amennyiben nem tudja felvenni az adott személlyel a kapcsolatot, de tudomást szerezett róla, hogy karanténba helyezték, érdemes önnek is orvoshoz fordulni. Legyen szó egy megfigyelt emberről vagy egy orvosi ellátásra szoruló betegről, mindkét esetben fennáll a veszélye annak, hogy elkapta tőle a koronavírust. A továbbfertőzés elkerülése érdekében, konzultáljon mindenképpen egy illetékes személlyel, hogy adott esetben Önnél is elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat.

Honnan tudom biztosan, hogy megfertőzött vagy sem?

Sajnos ezt addig, míg nem vesz részt laborvizsgálaton vagy nem jelentkeznek a betegség tünetei, nem tudhatja pontosan. Számítanak azonban a találkozás körülményei. Nem mindegy, hogy zárt térben tartózkodtak együtt vagy sem, ahogy az is fontos tényező, hogy mennyi időt töltöttek el együtt, milyen higiéniás körülmények mellett, és milyen testi kontaktust létesítettek. Jó eséllyel elkapta a koronavírust, ha hosszabb ideig, zárt térben, egymás személyes szférájában tartózkodtak (csak hogy egy aktuális példát hozzunk fel: egy teremben egymás mellett ültek és kézfogással, öleléssel, puszival üdvözölték egymást).

Kitől kérdezhetek ez ügyben?

Teljes körű tájékoztatást a koronavirus.gov.hu oldalon és az ott feltüntetett telefonszámon kaphat. Őket viszont a vonal terheltsége miatt akkor keresse, ha szilárd meggyőződése, hogy elkapta a vírust. Amennyiben csak gyanítja, hogy megfertőződött, úgy vegye fel a kapcsolatot orvosával, vagy egyeztessen telefonon az EgészségKalauz Orvosa válaszol rovatán keresztül egy hozzáértő orvossal. A szolgáltatást most ingyen kipróbálhatja, kattintson IDEI

Az Egészségkalauz.hu orvosai várják hívását! Forrás: EgészségKalauz
Forrás: EgészségKalauz