Ezeket látta már?

Vércukorszintet is mérhet az új Apple Watch?

2017.10.06. Módosítva: 2017.10.06.
apple

​Április közepén írtunk arról, hogy egészségügyi szenzorokat fejleszt az Apple. Palo Altóban egy külön csapat dolgozik a legszigorúbb titoktartás mellett olyan szenzorok megalkotásán, amelyek segítségével könnyebbé válhat a cukorbetegség kezelése.

Amennyiben az erőfeszítéseket siker koronázza, úgy több millió cukorbeteg életét lehet majd megkönnyíteni. Az Apple csoportja 30 biotechnikusból áll és a fő feladatuk olyan szenzor kifejlesztése, amely a bőrön keresztül tudja mérni a vércukorszintet anélkül, hogy szükség lenne hagyományos vércukorszint-mérő használatára. Az új megoldás később integrálható lesz akár egy karkötőbe vagy az Apple Watch okosórába is.

Most a BGR-nek köszönhetően kiderült, hogy már az Apple Watch következő generációjába integrálhatják a vércukorszint-mérési funkciót. A BGR rámutatott, hogy az Apple tavaly 200 szakértőt szerződtetett az egészségügyi szektorból azért, hogy az okosóra egészségügyi funkcióit egy új szintre emeljék.

A cukorbetegek profitálhatnak az új optikai, "nem invazív" szenzorokból, amelyek a vércukorszintet folyamatosan ellenőrzik. Az optikai módszer a hagyományos eljárásokkal szemben jelentősen egyszerűbbé teszi mind a vércukorszint mérését, mind a cukorbetegség kezelését.

Az egészségügyben is megjelennek az okosórák Az egészségügyben is megjelennek az okosórák Forrás: EgészségKalauz

Az egyelőre még kérdéses, hogy a szenzorokat az óra melyik részébe építenék be. Az egyik lehetőség az óra háza lehet, míg a másik a pántja. Az Apple eleve számos cserélhető intelligens pántot tervez, amelyek különböző kiegészítő funkciókat kínálhatnak.

Elképzelhető például egy további akkumulátor, amely hosszabb üzemidőt biztosíthat, egy kamera és az életfunkciókat mérő szenzorok. Emellett az LTE-kapcsolatot biztosító modult sem kell feltétlenül az óra házában elrejteni.

A BGR hangsúlyozta, hogy az Apple komoly ambíciókkal rendelkezik az Apple Watch kapcsán. A társaság azt akarja, hogy a terméke közép és hosszú távon legalább annyira elengedhetetlen eszközzé váljon, mint amilyenek napjainkban az okostelefonok.

Alvást vizsgáló startupot vett az Apple

A kaliforniai konszern fokozatosan megerősíti a pozícióját az egészségügy területén.

A Beddit nevű finn vállalkozás egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, amely méri a pulzust, a légzés sebességét, a különböző alvásszakaszok időtartamát, a hőmérsékletet és a páratartalmat.

Az adatokból következtetni lehet az alvás minőségére. A startup és annak szoftvere is most az Apple tulajdonába került, amely az üzletnek köszönhetően megerősítheti a pozícióját az egészségügy területén..

A vállalkozás egy olyan szövetet készített, amelyet felszerelt szenzorokkal és amelyet a lepedő alatt lehet elhelyezni. Ezt egészíti ki az Apple iPhone készülékein futtatható szoftver, amely - a felhasználó beleegyezésével - akár az okostelefon mikrofonját is használhatja annak megállapítására, hogy az illető horkol-e vagy sem.

A társaság napjainkban az egészségügyi piac felé kacsingatva végzi a fejlesztéseket, mely összemérhetetlenül nagyobb, mint az okostelefon-üzletág. Palo Altóban egy külön csapat dolgozik a legszigorúbb titoktartás mellett olyan szenzorok megalkotásán, amelyek segítségével könnyebbé válhat a cukorbetegség kezelése.

Nemrég pedig egy szabadalmi leírásból kiderült, hogy tápértékeket kimutató RFID-címkéket fejleszt az Apple. A rendszer tájékoztatja a felhasználókat az egyes élelmiszerek jellemzőiről.

Tápértékeket kimutató RFID-címkéket fejleszt az Apple

A társaság egy olyan rendszert dolgozott ki, amely tájékoztatja a felhasználókat az egyes élelmiszerek jellemzőiről.

A szabadalmaztatott megoldás RFID-címkékben tárolja a különböző tápértékeket és azok például okostelefonnal kiolvashatók. Az emberek így sokkal könnyebben rögzíthetik a tápanyag-bevitelüket például egy fitneszalkalmazásban és ezáltal tudatosabban ehetnek.

A jövőben egy kereskedő vagy étterem tápértékekkel láthatja majd el az ügyfelek által megrendelt ételeket. A kifejlesztett RFID-címkék adatai nem csupán okostelefonnal olvashatók le, hanem viselhető termékekkel, például az Apple Watch okosórával vagy okosszemüvegekkel is.A követelmény csak annyi, hogy az adott készülék támogassa a Near Field Communication (NFC) technológiát.

Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) bejegyezte a kérelmet, az óriáscég a szabadalmi dokumentumot két évvel ezelőtt nyújtotta be. Kérdéses azonban, hogy a rendszerből mikor lesz termék.

Tim Cook, az Apple első embere egy ideje már hangsúlyozza, hogy az egészségügyi piacot nagyon alábecsülik; a gyártó azon dolgozik, hogy az iOS operációs rendszerbe integrált egészségügyi adatgyűjtő alkalmazást diagnosztikai eszközzé változtassa át.

Cooknak meggyőződése, hogy az olyan készülékek, mint az Apple Watch még az élete során alkalmassá válnak a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a rák felismerésére. A program támogatja a táplálkozás dokumentálását is.

Egészségügyi szenzorokon dolgozik az Apple

A CNBC arról számolt be, hogy Palo Altóban egy külön csapat dolgozik a legszigorúbb titoktartás mellett olyan szenzorok megalkotásán, amelyek segítségével könnyebbé válhat a cukorbetegség kezelése. Amennyiben az erőfeszítéseket siker koronázza, úgy több millió cukorbeteg életét lehet majd megkönnyíteni.

Az Apple csoportja 30 biotechnikusból áll és a fő feladatuk olyan szenzor kifejlesztése, amely a bőrön keresztül tudja mérni a vércukorszintet anélkül, hogy szükség lenne hagyományos vércukorszint-mérő használatára. Az új megoldás később integrálható lesz akár egy karkötőbe vagy az Apple Watch okosórába is.

Az Apple immár öt éve foglalkozik a technikával, a kijelölt csoport azonban csak egy esztendővel ezelőtt kezdte el a munkát. A terveket korábban Steve Jobs is támogatta. Terrance Gregg szakértő, a DexCom vezetője néhány éve azt nyilatkozta, hogy a fejlesztés több százmillió vagy akár egymilliárd dollárba is kerülhet.

A pénz ugyanakkor a rendkívül jó gazdasági helyzetben lévő Apple számára aligha lehet akadály. Ráadásul siker esetén bőven megtérülne a befektetett összeg, hiszen az Apple termékeit megvásárolnák a cukorbetegek.

A cukorbetegség bármely életkorban előfordulhat. Olvasson tovább!

Tim Cook, az Apple első embere tavaly augusztusban azt fejtegette, hogy stratégiájuk az élet minden területén segíteni a felhasználóknak függetlenül attól, hogy azok a szobájukban ülnek és szeretnének hatékonyabban dolgozni az asztali számítógépükkel, vagy az okostelefonjukat használják egy autóban ülve.

Ezért először az egészség, majd a wellness területét vizsgálták meg, ami oda vezetett, hogy közelebbről foglalkoztak a fejlesztéssel, ami elvezette őket a betegellátáshoz.

A társaság nem csupán hobbinak tekinti az ilyen jellegű fejlesztéseket. A legtöbb mostani megoldást - függetlenül attól, hogy a gyógyszeripar termékeiről van-e szó vagy sem - csupán azért alkotják meg, hogy a betegbiztosítók visszajelzésekhez jussanak és nem azért, hogy a betegeken segítsenek.

Amennyiben az előbbi dolgot figyelmen kívül hagyja az Apple - és ők ezt megtehetik -, akkor olyat hozhatnak létre, amely mellett még az okostelefon-piac is eltörpülhet.

Forrás: EgészségKalauz