Ezeket látta már?

Stressztől az elhízásig: ördögi körben...

2011.08.19. Módosítva: 2015.11.04.

A stressz és az étvágy kapcsolata: a Calgary Orvostudományi Egyetem kutatói azonosították azt a mechanizmust, amely révén a stressz fokozza az étvágyat. A Neuron folyóiratban megjelent eredményeknek köszönhetően még többet megtudhatunk arról, miért tartják a stresszt az elhízás egyik legjelentősebb kiváltó okának.

Az agy normál esetben az endokannabinoidnak nevezett idegi átvivőanyagot termeli, amely jeleket küld az étvágy szabályozására. A kutatók az új kísérletben kimutatták, hogy amikor nincs jelen táplálék, egy olyan stressz válasz következik be, amely ideiglenesen funkcionálisan átprogramozza az agyat.

Stressztől az elhízásig: ördögi körben...

Ez az átprogramozás csökkentheti az endokannabinoidok képességét a tápanyagbevitel kontrollálására, és hozzájárulhat a megnövekedett étvágy kialakulásához. A kutatók azt is felfedezték, hogy amikor a stresszhormonok hatásait blokkolták az agyban, a táplálék hiánya nem okozott változást az ideghálózatban.

Jaideep Bains és Quentin Pittman kifejezetten a hipotalamusz idegsejtjeit vizsgálta, azt az agyi területet, amely jelentős szerepet játszik az étvágy és az anyagcsere szabályozásában, és amely elsődleges jelentőséggel bír az agy stresszre adott válaszában is.

A kutatók szerint az eredmények segítenek megmagyarázni, hogyan íródhat felül a sejtszintű kommunikáció az agyunkban táplálék hiányában. Érdekes módon ezeket a változásokat nem feltétlenül a tápanyagok hiánya, inkább a táplálékhiány okozta stressz váltja ki.

Ha például valaki úgy dönt, hogy kihagy egy étkezést, az agy egyszerűen serkenti az útvonalakat, ami az étvágy fokozódásához vezet. Az a tény pedig, hogy a táplálékhiány a stresszválasz aktiválódását okozza, segíthet megmagyarázni a stressz és az elhízás közötti összefüggést.

Forrás: Medipress