Ezeket látta már?

Mitől véres a vizelet? Daganat, vesekő vagy fertőzés okozza?

Véres vizelet oka vizsgálat vesekő fertőzés rák

A véres vizelet annak a jele, hogy valami nem jól működik a vizeletkiválasztó rendszerben, tehát akár látható a vér, akár csak a teszt mutatja ki, feltétlenül orvoshoz kell fordulni az ok felderítése miatt.

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra a kérdésre válaszolt, hogy honnan származhat a vizeletben megjelenő vér, illetve, hogy milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek a diagnózis felállításához.

Nem mindig szemmel látható a vér a vizeletben

A véres vizelet (haematuria) két fő típusát lehet megkülönböztetni, attól függően látható-e maga a vér.

- Makroszkópos haematuria esetén a vér szemmel láthatóan jelen van a vizeletben, ami emiatt lehet rózsaszín, piros vagy barnás. A látvány valószínűleg ijesztő lehet, de fontos tudni, hogy már néhány csepp vér is elszínezheti a vizeletet.

- A mikroszkópos haematuria szemmel nem látható, de az elemzés során kimutatható, hogy az üledékben a normálisnál több vörösvértest található.

A véres vizelet ugyanakkor ritkán jelentkezik önmagában, legtöbbször más tünetek is jelzik, hogy valami nem jól működik. Ilyen lehet például az égő érzés, fájdalom vizelés közben, a sürgető vizelési inger, a hányinger, a hányás, az alhasban, derékban, medencénél vagy valamelyik oldalon jelentkező fájdalom, az étvágytalanság, a fogyás, a kimerültség, esetleg a láz, az ödémák, a szemkörnyék puffadása, illetve az olyan mérhető érték, mint a magas vérnyomás.

Honnan származhat a vér?

A vizeletben megjelenő – nem mindig szabad szemmel látható – vér a vizeletkiválasztó rendszer bármely részéből származhat, döntően: a veséből, a húgyutakból, a hólyagból és a húgycsőből. A vérzést kiváltó állapotok, betegségek is szerteágazóak lehetnek, többek közt:

- húgyúti vagy vesefertőzés,

- hólyag vagy vesekő,

- hólyagot érintő fertőzés,

- vesét érintő betegségek (például a szűrőrendszer gyulladása, vagyis glomerulonephritis),

- prosztata megnagyobbodás,

- daganat a prosztatában, hólyagban vagy vesében,

- bizonyos örökölt betegségek (például sarlósejtes vérszegénység vagy cisztás vesebetegség),

- endometriózis,

- egyes gyógyszerek mellékhatásai (például aspirin, heparin és penicillin),

- a vese sérülése,

- túlzott erőkifejtés.

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek a diagnózishoz?

- Ha valaki a véres vizelet miatt érkezik kivizsgálásra, nyilvánvalóan el kell mennie egy vér- és vizeletvizsgálatra. Itt érdemes hangsúlyozni, hogy ha nő éppen menstruál, még ha az éppen szabálytalan menstruáció is, az téves eredményt adhat, így mindenképpen meg kell várni annak befejeztét. A vizeletből többek közt fertőzésre utaló jeleket lehet kiszűrni, a vérvizsgálatok a vese és a prosztata működéséről is képet adnak – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

A laborvizsgálatok eredménye alapján már lehet következtetni bizonyos betegségekre, de sokszor további képalkotásokra, tesztekre is szükség van a pontos diagnózishoz. Ezért szóba jöhet vese ultrahang vizsgálat, cisztoszkópia, MRI vagy CT-vizsgálat, illetve súlyosabb esetben vese-biopszia is. Így derül ki, mi az oka a véres vizeletnek és így állítható be a célzott kezelés. Bakteriális fertőzésnél például antibiotikum, hólyag- vagy vesekőnél azok eltávolítása, prosztata megnagyobbodásnál, egyes vesebetegségeknél gyógyszeres kezelés, endometriózisnál a nőgyógyász által rendelt kezelés, gyógyszer-mellékhatásnál esetleg gyógyszerváltás, daganat esetén pedig az adott betegségnek megfelelő kezelés jelenthet megoldást. Ami a legfontosabb, hogy mivel a vizeletben megjelenő vér nem tekinthető természetesnek, minél előbb érdemes vele orvoshoz fordulni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel kicsi, este nagy has: a puffadás hormonális okai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

húgyúti fertőzés

Forrás: Urológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához