Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Tízből hárman vashiányosak - Derítse ki, Önnek mennyi vasra van szüksége!

Mennyi a vasszükségletünk és hogyan tudunk vashoz jutni? /Fotó: Getty Images

A vas rendkívül fontos szerepet játszik a szervezetünkben. A vérben lévő hemoglobin alkotóeleme, amely az oxigént szállítja a sejtekhez. Emellett a vas a fehérjék és az enzimek alkotóeleme is, és az anyagcsere-folyamatokban is fontos szerepet játszik. Szükséges a növekedéshez és az idegrendszeri fejlődéshez, valamint egyes hormonok szintézisében is nélkülözhetetlen. Fontos szerepe ellenére sajnos sokakat érint a vashiány. A világ lakosságának 30 százaléka anémiás, döntően vashiány miatt. Cikkünkben megmutatjuk, kik tartoznak a rizikócsoportba a vashiány szempontjából, mennyi vasra van szükségünk életkor és nem függvényében, és arra is kitérünk, milyen forrásokból pótolhatjuk vasszükségletünket.

Mennyi a napi vasszükségletünk?

Magyarországon a felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag referencia érték (NRV) a vasra vonatkozóan 14 milligramm. Habár életkor, nem és egészségügyi állapot szerint változik.

Ajánlott napi vas beviteli mennyiségek USA-beli ajánlások alapján /Forrás: Penta Pharma Ajánlott napi vas beviteli mennyiségek USA-beli ajánlások alapján /Forrás: Penta Pharma Forrás: Penta Pharma Zrt.

Milyen tünetek utalnak vashiányra?

A vashiány a vér vizsgálatával kimutatható. A 120 g/l alatti hemoglobinszint vashiányos anémiára utal 10 év fölöttiek esetében. Az alább felsorolt tünetek szervezetünk vashiányos állapotát jelezhetik.

 • fáradtság, gyengeség
 • heves szívdobogás fizikai megerőltetésre,
 • memória- és koncentrációs zavarok,
 • csökkenő fizikai és mentális teljesítmény,
 • szédülés, fejfájás,
 • sápadtság,
 • száraz bőr,
 • körömtöredezés,
 • immunfunkciók romlása, fertőzésekkel szembeni fogékonyság növekedése,
 • gyermekeknél viselkedési zavarok, tanulási problémák,
 • csökkent szexuális késztetés,
 • terhesség alatti komplikációk (kis súllyal születés, koraszülés) fokozott rizikója,
 • furcsa ételek megkívánása (pl. kréta, föld),
 • vashiányos vérszegénység (=anémia).

Kik tartoznak rizikócsoportba a vashiány szempontjából?

A nők 30-41 százalékánál az erős menstruációs vérzés a vashiányos vérszegénység oka, de a rendszeres véradók 25-35 százalékánál is kialakulhat vashiány. Sőt, a daganatos betegek 29-46 százaléka és a vastagbéldaganatos betegek 60 százaléka is vashiányos a diagnózis felállításakor. Az anyatejben lévő vas mennyisége is csökken; a csecsemő 4-6 hónapos kora fölött már nem elegendő az egészséges fejlődés biztosításához.

A vaspótlás kiemelt figyelmet érdemel:

 • termékeny korú nőknél – különösen erős menstruációs vérzés esetén,
 • várandós nőknél,
 • vegetáriánus vagy vegán diétát követőknél,
 • táplálkozási zavarok esetén (pl. anorexia nervosa),
 • újszülötteknél, csecsemőknél, kisgyermekeknél,
 • idős korúaknál – egyoldalú, vashiányos diéta esetén,
 • rendszeres véradóknál,
 • daganatos betegeknél,
 • gyomor- és bélrendszeri kórképekben (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa) szenvedőknél,
 • gyomor- és bélműtéten átesetteknél,
 • szívelégtelenségben szenvedőknél,
 • hemodialízisben részesülőknél.

Mennyi az élelmiszerek vastartalma?

Az élelmiszerekben kétféle formában fordulhat elő a vas: hem-vas és nem hem-vas formájában. A kétféle vas jelentős eltéréseket mutat a felszívódás és biohasznosíthatóság vonatkozásában: a hem-vas nagyobb arányban felszívódik a bélből, mint a nem hem-vas. Míg a táplálékkal a szervezetbe jutó hem-vas 15-25 százaléka felszívódik, addig a nem hem-vas esetében ez az arány csupán 2-20 százalék.

A hem-vas fő forrásai az állati eredetű táplálékok (húsok, belsőségek, halak, tenger gyümölcsei). A növényi eredetű táplálékokban nem hem-vas fordul elő. A hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, az étcsokoládéban, a diófélékben is nem hem-vas található. Érdemes a vastartalmú ételeket magas C-vitamin-tartalmú ételekkel együtt fogyasztani, hisz a C-vitamin segíti a nem hem-vas felszívódását. A vegetáriánusok esetében különösen oda kell figyelni. Számukra közel kétszer annyi vasbevitel javasolt. A vas nagyobb mennyiségben van jelen a vörös húsokban, a belsőségekben, a sötétzöld zöldségekben, valamint a babfélékben.

vas élelmiszerek táblázat új Néhány élelmiszer átlagos vastartalma, egyetlen élelmiszeradagra vonatkoztatva /Forrás: Penta Pharma Forrás: Penta Pharma Zrt.

Ha nem elég az étkezés a vasszükséglet fedezéséhez

Patikaszerekkel történő vaspótlás

A vashiány kezelése a vas pótlásával (szájon át, szükség esetén intravénásan) történik. A vaspótlás akár hónapokig is eltarthat, mivel a vasraktárak feltöltése lassú folyamat. A patikaszerekben a vas többek között hem-vas (pl. szarvasmarha hemoglobin), vas(II)-fumarát, vas(II)-szulfát és vas(III)-hidroxid-polimaltóz formájában is jelen lehet. A hem-vas étkezéstől függetlenül bevehető, a vele együtt adagolt ételek és italok nem befolyásolják a felszívódását.

A teljes napi vasszükséget fedezésének hihetetlenül finom módja a Hübner Iron VITAL frissítő, gyümölcsös ízű folya­dékja. Kiválóan felszívódó vasat, B-vitaminokat és C-vita­mint tartalmaz. Adagolása személyre szabható az egyéni igények­nek megfelelően.

A nem hem-vas (pl. vas(II)-fumarát, vas(II)-szulfát, vas(III)-hidroxid-polimaltóz) esetén viszont a kép árnyaltabb. A vas(II)-sóknál (mint például a vas(II)-szulfát vagy a vas(II)-fumarát) éhgyomorra való bevétel javasolt. Néhány étel és ital pedig kifejezetten kerülendő! Kávéval vagy teával nem javasolt bevenni a vas(II)-alapú vaspótló szereket, mert ez akár tizedére is csökkentheti a bennük található vas biohasznosulását. Javasolható továbbá, hogy a vas bevétele ne essen egybe kalciumban, rostokban vagy fitátban dús ételek fogyasztásával (a korpa, a gabonafélék, a hüvelyesek és a diófélék a fitátok bőséges forrásai). A vas(III)-hidroxid-polimaltóz komplex készítményei – bár nem hem-vasról van szó – étkezés közben is bevehetők.

Mellékhatások, túladagolás kérdése

A vaspótlás gyakori mellékhatása lehet a székrekedés, illetve a széklet feketére színeződése, amelyek „ártalmatlan” tünetek. A vaspótlás azonban émelygéssel, hányással is járhat mellékhatásként. Egyszerre több gramm (napi adag több mint 200-szorosa) vas bevitele azonban bélrendszeri elhalást, kómát, elhalálozást is okozhat. Az étkezés közben is bevehető vaskészítményeknél (például hem-vas vagy vas(III)-hidroxid-polimaltóz komplex) ritkábban fordulnak elő ezek a mellékhatások.

Bár a vas túl magas szintje káros az egészségre, ez az állapot ritkán fordul elő, mivel a szervezet megfelelő vasellátottság esetén korlátozza a táplálékból való vasfelszívódást, így megakadályozza a túl magas vasszint kialakulását. Vastúladagolás jellemzően akkor fordul elő, amikor valaki étrend-kiegészítőkkel túl sok vasat visz be. Emellett egy örökletes betegség, a hemokromatózis okozhat vasfelhalmozódást, de ez 1000 főből körülbelül 4-5 főnél fordul elő.

Gyógyszerkölcsönhatások

A vas és a magnézium, illetve a vas és a kalcium egymás felszívódását kölcsönösen akadályozzák, így a vas és a magnézium, illetve a vas és a kalcium bevétele között legalább 2 órának el kell telnie. Továbbá, a vas bevételnek nem szabad egybeesnie a gyomorégés kezelésére használt kalcium-, magnézium-, illetve alumíniumsókat tartalmazó gyomorsavkötők (=antacidok) bevételével, legalább 2 órás időbeli eltérés betartása ajánlott.

Nagyobb mennyiségű vas (>25 mg) bevitele gátolhatja a cink felszívódását. Néhány antibiotikum (például a doxiciklin, illetve a nevükben „-floxacinra” végződő hatóanyagok) és a vas egyidejű bevétele tilos, mivel a vas megakadályozza az antibiotikum felszívódását, így a várt baktériumellenes hatás elmaradhat. A pajzsmirigybetegeknek a levotiroxint és a vaskészítményt legalább 4 óra időbeli eltéréssel javasolt bevenni.

A cikk Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész ajánlásai alapján készült.

Felhasznált források:

 1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/
 2. https://egeszsegvonal.gov.hu/m/
 3. https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok_
 4. The nutrition source. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iron/
 5. Young I, Parker HM, Rangan A, Prvan T, Cook RL, Donges CE et al. Association between haem and non-haem iron intake and serum ferritin in healthy young woman. Nutrients 2018;10,81.
 6. Firdose K, Firdose N. “Dietary Iron.” Biochemistry, IntechOpen. 2022; doi:10.5772/intechopen.101265.
 7. Anaemia; https://www.who.int/health-topics/anaemia; 2023.02.04.
 8. Do Coffee and Caffeine Inhibit Iron Absorption?; www.healthline.com; 2023.02.04.
 9. How to get more iron from the diet; www.medicalnewstoday.com; 2023.02.04.
 10. https://www.clinicalcorrelations.org/2015/03/26/iron-deficiency-anemia-a-guide-to-oral-iron-supplements/; 2023.02.04.
 11. Abbaspour N, Hurrell R, Kelishadi R. Review on iron and its importance for human health. J Res Med Sci. 2014;19(2):164-74.

Jelen összefoglaló nem helyettesíti vagy pótolja egészségügyi szakember felkeresését, nem minősül iránymutatásnak vagy szakvéleménynek és nem tekinthető gyógyszerek alkalmazására tett javaslatnak. Egészségügyi probléma, betegség esetén forduljon egészségügyi szakemberhez!

Forrás: Penta Pharma Zrt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához