Ezeket látta már?

Egészségkárosító sűrítőanyag: bélperforációt okoz, cukorbetegséghez vezet időskorra - kiderült, nem is olyan ártalmatlan az E407

Színes
2025. november 09. 09:34
E407 károsítja az egészséget, bélperforáció cukorbetegség

Egészséges fiataloknál még nem, de a szakértők szerint idősebb korban, túlsúlyos embereknél ezek a hatások már nyilvánvalók.

A legtöbben nap mint nap találkoznak vele anélkül, hogy jelentőséget tulajdonítanának neki: a karragén (E407) szinte mindenütt ott van – a krémes desszertekben, a joghurtban, a jégkrémben, a növényi italokban, sőt még a „light” termékekben is. Az élelmiszeripar egyik kedvenc adalékanyaga ez: kiváló sűrítő- és stabilizálószer, amely segít megőrizni a termékek kellemes állagát. Ám a legújabb német kutatások szerint mindez komoly árat követelhet az egészségünktől.

A karragén, az E407-es kóddal ellátott, desszertekben, tejtermékekben és növényi italokban széles körben használt, jól ismert élelmiszer-adalékanyag veszélyes egészségügyi hatásokkal járhat - figyelmeztetnek német tudósok. A kutatások szerint a karragén hozzájárulhat a krónikus gyulladásos bélbetegségek, a fekélyek és a megemelkedett vércukorszint kialakulásához.

A kutatás, amely felkavarta a nyugalmat

A Német Diabéteszkutató Központ (DZD) tudósai, Robert Wagner és Norbert Stefan professzor vezetésével, alaposan megvizsgálták a karragén emberi szervezetre gyakorolt hatását. A BMC Medicine folyóiratban megjelent tanulmányukban egészséges, normál testtömeg-indexű fiatal férfiakat osztottak két csoportba: az egyik a napi átlagos amerikai karragén-bevitelt (két-három adag) kapta, míg a másik placebót. A kísérlet mindössze két hétig tartott – mégis figyelemre méltó eredményeket hozott.

A vizsgálat kimutatta, hogy a karragén növeli a vékonybél áteresztőképességét, vagyis gyengíti a bélfal természetes „védőpajzsát”. Ez a jelenség, az úgynevezett leaky gut vagy „áteresztő bél szindróma”, krónikus gyulladások, fekélyek és különböző emésztőrendszeri panaszok előszobája lehet.

Tanulmányunk egyértelműen jelzi, hogy a karragén fogyasztása – hasonlóan az állatkísérletek eredményeihez – képes megzavarni a bélbarrier működését, ami hosszú távon növelheti a gyulladásos betegségek kockázatát

– magyarázta Wagner professzor.

Nemcsak a bélrendszert érinti – az anyagcserére is hat

A kutatás egyik legaggasztóbb eredménye, hogy a karragén fogyasztása csökkentette az inzulinérzékenységet, ami az anyagcserezavarok és a 2-es típusú cukorbetegség egyik előszobája. A hatás elsősorban túlsúlyos férfiaknál volt megfigyelhető: náluk a vérben emelkedtek a gyulladásos markerek, és a gyulladás jelei megjelentek az agyban, a hipotalamusz területén is – ott, ahol az étvágy és a vércukorszint szabályozása történik.

Úgy tűnik, hogy a karragén metabolikus hatásai egészséges, fiatal embereknél még nem észlelhetők, de idősebb vagy túlsúlyos személyeknél már komoly következményekkel járhatnak

– tette hozzá Stefan professzor.

Miért ennyire elterjedt, ha ilyen kockázatos?

A válasz egyszerű: a karragén olcsó, növényi eredetű és sokoldalúan használható. A vörös tengeri algákból kivont anyag stabilizálja az emulziókat, kellemesen sűríti a tejtermékeket, és segít abban, hogy a csokoládéitalok ne váljanak szét. Emiatt megtalálható:

  • tejes és növényi desszertekben,
  • joghurtokban, jégkrémekben,
  • feldolgozott húskészítményekben,
  • készételekben, szószokban és levesekben,
  • gyümölcsitalokban, édességekben, zselékben is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) korábban biztonságosnak ítélte a karragént meghatározott mennyiségig, ám az új adatok fényében a tudósok sürgetik a határértékek és az engedélyezési folyamat újragondolását.

Mit tehet a fogyasztó?

Ha valaki szeretné csökkenteni a karragénbevitelét, érdemes figyelmesen átnézni az élelmiszerek összetevőlistáját, és kerülni az E407 vagy „karragén” megjelölésű termékeket. Sok gyártó már kínál alternatív megoldásokat – például guargumit vagy xantángumit –, amelyek hasonló textúrát biztosítanak, de jelenlegi ismereteink szerint nem okoznak hasonló bélrendszeri problémákat.

Fontos azonban a tudatos egyensúly: a kutatók sem azt javasolják, hogy minden karragént tartalmazó terméket száműzzünk az étrendből, hanem hogy figyeljünk a mértékre, és különösen azok legyenek óvatosak, akik hajlamosak a bélgyulladásra, inzulinrezisztenciára vagy cukoranyagcsere-zavarokra.

A tanulság

Ahogy Stefan professzor fogalmazott:

Fontos, hogy jobban megértsük, hogyan hatnak az étrendünkben jelen lévő adalékanyagok a szervezetünkre, mert csak így tudunk valóban megalapozott egészségügyi ajánlásokat tenni.

A karragén története jó példa arra, hogy az iparilag hasznos anyagok sem mindig maradnak ártalmatlanok, ha a tudomány új fényt vet rájuk. Az apró betűk a csomagoláson néha többet árulnak el, mint gondolnánk – különösen, ha az egészségünkről van szó.

Tehéntej, szójatej, mandulatej -tudja meg, melyik tejet érdemes választania a sok közül
Figyelmébe ajánljuk

Tehéntej, szójatej, mandulatej -tudja meg, melyik tejet érdemes választania a sok közül

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Malatec
# karragén # sűrítőanyag # E407 # élelmiszer # összetevők # emésztés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés