Ezeket látta már?

Ezek az ételek tönkretehetik a bélrendszerét – tudja, melyek a legnagyobb bűnösök?

Táplálkozás
2025. augusztus 24. 13:54
coliakia gluténérzékenység hasmenés puffadás

A bélrendszer létfontosságú szerepet játszik az általános egészség fenntartásában.

A bélrendszer sokkal több, mint egy egyszerű emésztőszerv. Valójában az egész szervezet egészségét meghatározza: az immunrendszerünk körülbelül 70%-a itt található, és a bélmikrobióma – a bélben élő billiónyi baktérium – kulcsszerepet játszik a vitaminok termelésében, a gyulladások szabályozásában és még a hangulatunkban is. Ha azonban étrendjében túlsúlyba kerülnek a káros ételek, ez a kényes rendszer kibillenhet az egyensúlyából.

Nézzük meg részletesebben, mi az, ami igazán árthat a bélrendszerének.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

A készételek, chips-ek, cukros gabonapelyhek és instant levesek nemcsak üresek tápanyagokban, de tele vannak olyan adalékanyagokkal – például emulgeálószerekkel és mesterséges színezékekkel –, amelyekről a kutatások kimutatták, hogy károsíthatják a bélflórát.

Az emulgeálószerek például befolyásolhatják a bél nyálkahártyáját, vékonyítva a védőréteget, ami gyulladások kialakulásához vezethet. Ezen felül a túlzott cukorbevitel kedvez a káros baktériumoknak és gombáknak, amelyek kiszorítják a jótékony mikroorganizmusokat. Egy 2023-as Nature tanulmány kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott ételek rendszeres fogyasztása hosszú távon a bélmikrobióma sokszínűségének csökkenéséhez vezet, ami összefüggésben áll az elhízással és krónikus bélgyulladásokkal.

Alkohol – a láthatatlan gyulladás forrása

Az alkohol a bélrendszer egyik legnagyobb ellensége, ha rendszeres, nagy mennyiségben fogyasztja. Képes megbontani a bélgát működését, amely normál esetben szűrőként óvja meg a szervezetet a méreganyagoktól és baktériumoktól. Ezt a jelenséget nevezik „áteresztő bél szindrómának”.

Ha a bélfal sérül, gyulladásos anyagok kerülhetnek a véráramba, ami nemcsak emésztési gondokat, hanem fáradékonyságot, ízületi fájdalmat vagy akár autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti. Érdemes azt is tudni, hogy az alkohol krónikus fogyasztása szoros összefüggésben áll a májbetegségekkel és a gyulladásos bélbetegségekkel (IBD).

Sült, zsíros ételek

A bő olajban készült ételek nemcsak rengeteg kalóriát rejtenek, hanem az emésztőrendszert is megterhelik. A magas zsírtartalom lelassítja a gyomor kiürülését, emiatt sokan puffadást és teltségérzetet tapasztalnak.

Ráadásul a sütés során transzzsírok keletkezhetnek, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a gyulladásos folyamatokhoz és a szív-érrendszeri betegségekhez. A rendszeres sült ételek fogyasztása ráadásul növeli a halálozás kockázatát, különösen a nők körében.

Cukros ételek és italok

A túl sok cukor nemcsak a fogak és a testsúly ellensége. A bélben a cukor táptalajt biztosít a káros baktériumoknak és az élesztőgombáknak, például a Candida albicans-nak. Ez felboríthatja a mikrobiom egyensúlyát, ami puffadáshoz, hasmenéshez, sőt, immunrendszeri gyengüléshez vezethet.

A WHO ajánlása szerint a napi cukorfogyasztás ne haladja meg a teljes energiabevitel 10%-át, ideális esetben pedig 5% alatt kellene maradnia. Ez átlagosan napi 25 gramm szabad cukrot jelent – míg egyetlen doboz kóla már 35 grammot tartalmaz.

Glifozát – a rejtett veszély, amelyről keveset beszélünk

A glifozát a világ legelterjedtebb gyomirtója, amely nyomokban előfordulhat gabonákban, zabkészítményekben és szójaalapú termékekben. A gond nem közvetlen mérgező hatásában rejlik, hanem abban, hogy képes megváltoztatni a bélmikrobióma összetételét.

Egy 2020-as Frontiers in Public Health közlemény szerint a glifozát az emberi mikrobiom több mint felét befolyásolhatja, ami hosszú távon gyulladásokhoz és metabolikus betegségekhez vezethet. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szigorúan szabályozza a határértékeket, a tudatos fogyasztó számára nem mindegy, hogy honnan származik az élelmiszer, amit megvásárol.

Hogyan óvhatja meg a bélrendszerét?

Az első lépés a tudatosság: próbálja csökkenteni az ultrafeldolgozott élelmiszerek, a cukor, a sült ételek és az alkohol mennyiségét. Ehelyett építsen be az étrendjébe több:

  • rostban gazdag ételt (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák)
  • fermentált terméket (savanyú káposzta, kefir, joghurt)
  • prebiotikus hatású alapanyagot (például fokhagyma, hagyma, banán, cikória)

Ezek segítik a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, és hosszú távon támogatják az immunrendszer erősségét, a jobb emésztést és a jó közérzetet.

Bélbarát táplálkozás: ezek az ételek támogatják leginkább a mikrobiomot
Figyelmébe ajánljuk

Bélbarát táplálkozás: ezek az ételek támogatják leginkább a mikrobiomot

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# táplálkozás # étkezés # bélrendszer # egészséges bélrendszer # emésztés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés