Fertőző jégkocka: a jéggel nem csak víz kerülhet az italunkba
A kánikula elképzelhetetlen egy jeges frissítő ital nélkül, de könnyen fertőzéshez vezethet a poharunkban olvadó jég.
A jeges italok hűsítenek, de sajnos, komolyabb problémát is okozhatnak.
Baktériumtelep a jégkockán
Ha tiszta, ivóvíz minőségű vízből készítjük és higiénikusan tároljuk, a jégkocka ugyanolyan biztonságos, mint maga a víz – bátran megihatjuk, ha elolvad. A helyzet akkor válik kockázatossá, ha a jég nem megfelelő vízből készült, vagy ha szennyeződés éri: ha kézzel nyúlnak bele, vagy koszos fagyasztóban áll, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak rajta.
Éttermekben, bárokban és kávézókban fogyasztott jég esetében nehéz megállapítani, milyen tisztaságú vízből és mennyire higiénikus körülmények között készült. Habár egyes kutatások szerint a szénsavas és az alkoholos italok elpusztíthatják a baktériumok egy részét, tény, ezt garanciának nem vehetjük. Ezért különösen fontos az, hogy igyekezzünk megbízható helyeket választani különösen a nyaralásunk alatt.
Erre figyeljen, és nem lesz gond!
A legegyszerűbb megoldás, ha otthon, szűrt vagy felforralt vízből készít jégkockát – így biztos lehet benne, hogy egészséges, akár az elolvadás után is.
Az is fontos, hogy a fagyasztónk tiszta legyen: a jégkockatartót és a fagyasztó belsejét rendszeresen tisztítsuk ki, hiszen a ritkán takarított felületeken könnyen megtelepedhetnek baktériumok, penész vagy ételmaradékokból származó szennyeződések.
Ha pedig utazáskor szeretnénk jeges italt inni, a palackozott vízből készült jég a legbiztonságosabb választás – így csökkenthetjük a gyomor- és bélfertőzések kockázatát.
9 ital, amely javíthatja a bélrendszer egészségét
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!