Miket ne egyen és igyon a repülőn? Hasznos tanácsok a magasban való utazáshoz
Ezeket az ételeket és italokat lehetőleg ne fogyassza a repülőn!
A légi közlekedés kétségtelenül az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módja a távolságok leküzdésének, azonban a repülőút sajátos körülményei – mint például a kabinnyomás változása, a száraz levegő és a mozgáskorlátozottság – komoly kihívásokat jelenthetnek a szervezet számára. Nem csupán a komfortérzet, hanem az egészség megőrzése érdekében is érdemes tudatosan választani, hogy mit fogyasztunk az indulás előtt.
Ezeket az ételeket és italokat jobb elkerülni
A szakemberek szerint számos – elsőre egészségesnek tűnő – étel sem ideális választás repülés előtt. A következők fogyasztását különösen ajánlott mellőzni:
- Hüvelyesek és más puffadást előidéző zöldségek: a levegőben a gázok kitágulnak – ez fizikai törvényszerűség. Éppen ezért, ha a bélrendszerünk már eleve gázos a puffasztó ételek hatására, az repülés közben fokozott diszkomfortérzetet eredményezhet - írja az Onet.
- Zsíros, nehezen emészthető fogások – a zsírdús ételek hosszabb ideig maradnak a gyomorban, ami émelygést, fáradtságot, vagy akár refluxos panaszokat is okozhat, ami kellemetlen lehet repülés során.
- Magas sótartalmú élelmiszerek – a só megtartja a vizet a szervezetben, ami ödémához és kiszáradáshoz vezethet – különösen a repülőgépek rendkívül száraz levegőjében. Éppen ezért érdemes vigyázni repülés előtt és alatt a sós rágcsálnivalókkal, a feldolgozott húskészítményekkel (kolbász, szalámi, bacon), az instant levesekkel és gyorsételekkel!
- Koffeintartalmú italok (pl. kávé tea) – ezek vízhajtó hatásúak, így hozzájárulnak a dehidratációhoz. Ráadásul a koffein hatására egyesek idegesnek, nyugtalannak vagy feszültebbnek érezhetik magukat, ami egy zárt térben különösen kellemetlen lehet.
- Alkoholos italok – sokan úgy gondolják, egy pohár bor vagy sör segít ellazulni repülés előtt. Valójában azonban az alkohol gyorsabban szívódik fel a szervezetben a magasban haladó gépben, így hamarabb és jobban érezheti meg a hatását, ráadásul kiszáradást is okozhat. Ezen túlmenően rontja az alvásminőséget, megzavarhatja a vérkeringést, és hozzájárulhat a fejfájás vagy szédülés kialakulásához a magasban.
- Cukros üdítők – gyors vércukorszint-ingadozást okozhatnak, ami nyugtalansághoz vagy rosszulléthez vezethet a repülőn, így érdemes ezekkel is vigyázni.
Érdekesség az ízérzékelésről a fedélzeten
A Cornell Egyetem kutatói 2015-ben publikálták tanulmányukat, amelyben megvizsgálták, hogyan befolyásolja a repülőgépek zajszintje az ízérzékelést. A kutatás eredményei szerint a hangos környezet – például a repülőgépek fedélzetén tapasztalható 85 decibeles zaj – csökkenti az édes ízek érzékelését, miközben fokozza az umami, azaz az ötödik alapíz észlelését.
Az egyetem bejelentése után a légitársaságok is elismerték, hogy valóban, a légi közlekedés hatással van az ízlelőbimbókra. A német Lufthansa légitársaság állítólag észrevette, hogy az utasok ugyanannyi paradicsomlevet fogyasztanak, mint sört. (A paradicsomlében is található unami, amelyet az aminosavak, különösen a glutamátok, okoznak). Ők is megfigyelték ugyanis, hogy a kabinnyomás fokozza a paradicsomlé ízét.
Összegezve
- A légi közlekedés gyors és hatékony, de fizikai kihívásokat jelentenek a repülési körülmények.
- Fontos tudatosan választani az ételeket repülés előtt az egészség és a jó közérzet érdekében.
- A Cornell Egyetem kutatása kimutatta, hogy a repülőgépek zajszintje befolyásolja az ízérzékelést.
- A kabinban lévő zaj csökkenti az édes ízek érzékelését, míg fokozza az umami íz érzékelését.
Émelygés, hányinger az autóban vagy a repülőn? Ezt próbálja ki utazási betegségekre
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!