Fenyőrügy szirup, fenyőrügyméz készítése házilag
A fenyőrügy nem csupán az erdők éke, hanem az egészség egyik titkos fegyvere is. Így készíthet belőle mézet és szirupot.
A fenyőfák nemcsak az erdők díszei, de az egészségmegőrzés őrei is lehetnek. A tűlevelekben található C-vitamin mennyisége hatszorosa a citrusféléknek, és számos más jótékony hatóanyagot is tartalmaznak, mint például gyantát, illóolajokat és karotinoidokat. A fenyőrügy, a fenyő fiatal hajtása, különösen értékes.
A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák reumás panaszok enyhítésére, gyulladáscsökkentésre. A fenyőrügy méz és a fenyőrügy szirup nemcsak egészséges, hanem ízletes is, így a család minden tagja szívesen fogyasztja majd. Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk belőle mézet és szirupot, hogy otthon is élvezhessük jótékony hatásait.
Fenyőrügy szirup készítése mézzel
A fenyőrügy méz elkészítése nagyon egyszerű. Tavasszal gyűjtsük be a fiatal hajtásokat, amikor még zsengék és magas terpentin- és C-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Fontos, hogy a rügyeket tiszta, városoktól távoli erdőkből szerezd be, hogy elkerüld a szennyeződéseket. A friss fenyőrügyet jellemzően április elejétől május végéig érdemes szüretelni. Az idei szeszélyes és hűvös tavasz miatt most minden picit eltolódott.
A fenyőrügy elnevezés sokakat megtéveszthet, ugyanis ez a kifejezés a fenyőfák friss ágvégeit jelentik. Sokan a kis tobozocskákkal tévesztik össze - nem az a rügy, bár abból is remek szörp készíthető! Fontos: ne tarolja le az egész fát, mindig több fáról gyűjtögessen rügyet, hogy ne okozzon nagy kárt egy-egy fa fejlődésében!
A begyűjtött hajtásokat alaposan mossuk meg folyó víz alatt, majd szárítsuk meg őket konyharuhán vagy papírtörlőn. Ezután helyezzünk körülbelül 40 dkg fenyőrügyet egy befőttesüvegbe, és öntsünk rá 1 kg mézet. Az üveget tegyük napos helyre legalább egy hónapra, hogy a napfény természetes módon kioldja a fenyőrügy hatóanyagait. A méz antioxidánsokban gazdag, de a fenyőrügy további antibakteriális hatóanyagokat ad hozzá, így egy igazi gyógyító elixírt kapunk.
A fenyőrügy méz nemcsak a légúti megbetegedések okozta tünetek enyhítésére alkalmas, hanem tea formájában is fogyasztható. Ha marad felesleg a készítés során, ne dobja ki, hiszen ebből akár fenyőrügy szirupot is készíthet!
Fenyőrügy szirup: a köhögéses, megfázásos tünetek enyhítője
A fenyőrügy szirup elkészítése szintén egyszerű, és hatása hasonló a mézéhez. Ehhez szükségünk lesz fenyőrügyre, cukorra, vízre és egy nagyobb befőttesüvegre.
Az üveg aljára szórjunk 1-2 centiméter cukrot, majd rétegezzük rá a fenyőrügyeket. Folytassuk a rétegezést cukorral és fenyőrüggyel, amíg az üveg meg nem telik. Ezután öntsünk rá egy kevés vizet, és zárjuk le az üveget. Helyezzük meleg, napos helyre, és naponta rázzuk fel, hogy a hatóanyagok kioldódjanak. Amikor a fenyőrügyek kifakultak, szűrjük le a szirupot, és máris kész a természetes gyógyír!
A fenyőrügy szirup különösen hatékony köhögés, megfázás és légúti problémák esetén. Ráadásul az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, így bárki könnyedén elkészítheti otthon.
Köhögés elleni szirup házilag: most szüretelheti le ezt a fontos gyógynövényt hozzá
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!