Hirdetés

Érelmeszesedés, érszűkűlet

A szervezet érhalózatának artériái szállítják az oxigénben gazdag vért a szívtől a test mind pontjához. Az egészséges erek elsztikusak és izmosak, így a a különböző vérnyomás értékekhez tudnak alaklamazkodni. Kedvezőtlen esetekben a sérült érfalra zsírok, (koleszterin) rakódik ki. A továbbiakban a folyamat más anyagok, kalcium, vérlemezkék kitapadásával zajlik és az átmérő leszűkűl. Az érfal ezen elváltozásait artheriosclerosisnak vagy érelmeszesedésnek hívjuk. Következésképpen az elmeszesedett erek által ellátott szervek vérellátásában zavarok keletkezhetnek. Az ér teljes elzáródásakor az általa ellátott szerv oxigénhiány miatt elhelhet.

 

Hirdetés

Az érelmeszesedés, érszűkűlet tünetei

 

Az érszűkületi panaszok különbözőek, attól függően hogy, melyik érterület érintett. Leggyakrabban az alábbi megbetegedéseket okozhatják:
úgynvezetett "kirakatbetegség": a beszűkült lábartériák miatt nem jut elegendő oxigén a lábakba és lábfejekbe, ez fájdalmat okoz járáskor ezért néha meg kell állni. Idővel a fájdalommentes szakaszok egyre rövidebbek lesznek és előfordul, hogy nyugalomban is fájdalon lép fel. Súlyos komplikációja alakulhat ki ("dohányos láb"), amikor a lábujjak és a lábfej teljesen ellátatlanná válik és ennek következtében elhal (gangréna). Ezekben az esetekben az amputáció szükséges lehet.
A szív ereinek (koronáriák) érszűkülete angina pectorishoz vezet. Az angina pectoris megterheléskor rohamszerűen fellépő heves szívfájdalom, ami kisugározhat a hátba, a bal karba és állba. A koronáriák teljes elzáródása szívinfarktushoz, a szívizom egy részének elhalásához vezet. A szívinfarktus tünetei: heves, kisugárzó szívfájdalom, légszomj, verejtékezés, émelygés és halálfélelem.
Az agyi erek szűkülete csökkent agyi vérellátáshoz vezet. Sokféle tünetet okozhat, pl: szédülés, koncentrációzavar, értelmezési nehézségek vagy összezavarodás. Az agyi artériák azonnali elzáródásakor gutaütés lép fel. A tünetek az érintett artériák területétől függnek, leggyakrabban bénulások, beszéd-, látasi-, és érzékelési zavarok lépnek fel.

 

 

Az érelmeszesedés, érszűkűlet kiváltó okai

 

 

Magas koleszterinszint,
magas vérnyomás,
dohányzás,
cukorbetegség,
stressz okozta panaszok,
túlsúly,
mozgáshiány,
nem (férfiak inkább),
családi hajlam,
életkor.

 

 

Mit tehet Ön érelmeszesedés, érszűkűlet esetén

 

 

Elsősorban a rizikótényezőket csökkentse! A láb vérellátási zavarai esetében alváskor a fejet kb. 15 cm-rel emelje meg és sokat mozogjon (lépcsőjárás) és tornázzon. Rendszeres acetilszalicilsav kis mennyiségű akalmazása sokat segíthet a vérellátási zavarokban. További készítmények, amelyek segítenek a vérellátás javításában a gingko-, fokhagyma- és omega-3-zsírsav készítmények.

 

 

Mit tehet az orvos érelmeszesedés, érszűkűlet esetén

 

 

Speciális vizsgálatokkal megállapítja, hogy mekkora az érintett terület kiterjedése. A terápia a panaszokhoz igazodik, melyeket az érelmeszesedés okoztott. Bizonyos panaszok enyhíthetők véráramlást fokozó-, vérnyomást csökkentő- és vérhigító gyógyszerekkel. Néha műtét is segíthet vagy mesterséges ér beültetetés.

 

 

Az érelmeszesedés, érszűkűlet megelőzése

 

 

A vérnyomást és a koleszterinszintet rendszeresen elllenőriztetni és az emelkedett szinteket megfelelően kezeltetni. Túlsúly esetén a felesleges kilokat leadni. Abbahagyni a dohányzást. Cukorbetegekben a megfelelően beállított cukorértékre figyelni. A stresszt lehetőleg megszüntetni vagy legalábbis minimálisra csökkenteni. Egészséges táplálkozásra és elegendő mozgásra figyelni.

 

 

 

Aktuális hírek

Meddig kell a véralvadásgátlót szedni?

Az artériás és a vénás trombózis hatékony prevenciós módja a véralvadásgátló terápia, melyet a szakember által meghatározott ideig szükséges alkalmazni. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont...

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Pajzsmirigyvizsgálat terhesség alatt: mikor indokolt?

Számtalan tanulmány bizonyította már, hogy az anyai pajzsmirigyfunkciók elégtelen működése a babánál súlyos idegrendszeri és fejlődésbeli zavarokat okozhat. Milyen esetben van szükség orvosi...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

Rossz fogakból könnyen lehet szívinfarktus

Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. De hogy a rossz fogak is ide vezethetnek,...

Manchesteri robbantás: vért is feljánlanak a Facebookon

A 22 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény a legnagyobb közösségi oldal felhasználóit is megmozgatja. A Facebook Safetycheck, azaz Személyi biztonság ellenőrző oldalán vért és további...

további cikkek >>