Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

7 hasznos tipp az allergiás panaszok ellen

shutterstock 147410753

Sajnos évről évre hosszabbra nyúlik a pollenszezon és egyre többen küszködnek szénanáthával. Hogyan csökkenthetjük a szezonális allergia kellemetlen tüneteit?

A pollenallergia leginkább városi betegség

Aki allergiás, tudja, mennyire kellemetlen folyton tüsszögni, a viszkető orrunkat vakarni, az allergiás náthával küzdeni nyáron. A pollenszezon sajnos egyre hosszabbra nyúlik, február végétől egészen az ősz közepéig eltart. A szezonális pollenallergiát városi betegségnek is nevezik, mert a jobb körülmények között élők és a városlakók körében gyakrabban fordul elő. A nagyobb településeken szennyezettebb a levegő, ezért az immunrendszer nem szokja meg a pollenek jelenlétét és nem alakul ki a megfelelő védettség. Az allergiát sajnos nem lehet megelőzni, ám ha néhány egyszerű szabályt betartunk, mégis könnyebbé tehetjük ezeket a napokat.

Hasznos tippek:

  1. Allergiaszezonban szellőztessünk ritkábban, hogy minél kevesebb pollen kerüljön a lakásba! Ha megtehetjük, szereltessünk be pollenszűrős légkondit. Ha ezt a pénztárcánk nem engedi, akkor csak a késő esti, illetve kora reggeli órákban nyissuk ki az ablakot, ugyanis ebben az időszakban van a legkevesebb pollen a levegőben.
  2. Ha a szabadban tartózkodunk, viseljünk maszkot, a mezőket és réteket pedig lehetőleg kerüljük el!
  3. Mossunk hajat mindennap, mert a hajunkban sok pollen megtapad, ezért este a lakásban is sokat belélegezhetünk ezekből. Amint belépünk a lakásba, vegyük le a cipőnket, és cseréljük le a ruhánkat. Az utcán viselt holmikat minél előbb tegyük be a mosógépbe, a cipőnket pedig rakjuk be a szekrénybe. 
  4. Viseljünk napszemüveget! Védelmet biztosít, mert így sokkal kevesebb pollen jut a szemünkbe. Öblítsük ki a szemünket hideg vízzel amilyen gyakran csak tudjuk. A víz kimossa a polleneket, mellette hűti a szemet és csökkenti a könnyezést.
  5. Használjunk természetes összetevőket tartalmazó orrspray-t és orröblítőt! Az orröblítővel gyengéden kimoshatjuk az orrunkból az allergéneket, és megvédjük az orr nyálkahártyáját a kiszáradástól. Az orrspray-vel enyhíthetünk a kellemetlen tüneteken és csökkenthetjük a gyulladást is. Válasszunk olyan patikaszereket, amelyek nem okoznak függőséget.
  6. Kerüljük a dohányfüstös helyeket, mert a füst irritálhatja a szemünket és az orrunkat.  
  7. Ha érzékenyek vagyunk a fűfélékre és a gyomnövényekre (pázsitfű, útifű, parlagfű), ne mi vágjuk a füvet, és ne is ücsörögjünk frissen nyírt gyep mellett. 
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához