Ezeket látta már?

Ételintolerancia: ilyen jelekből tudhatja, ha érintett benne

Ételintolerancia laktózérzékenység, glutén, hasfájás

Rendszeres emésztési gondok esetén sem mindig állapítható meg, hogy mi okozza a problémát. Melyek az ételintolerancia legjellemző panaszai?

A magyarországi lakosság közel egyharmada szenved valamilyen ételallergiától- és/vagy –intoleranciától (az európai átlag 22%), de ezek a számok folyamatosan nőnek. Dr. Kóczán István belgyógyásztól megtudhatjuk, mi a különbség a kétféle érzékenység között, hogyan ismerhetők fel, milyen élelmiszerek, összetevők válthatják ki.

Immunhiba vagy enzimhiány

Az allergia szervezetünk téves reakciója valamilyen anyagra, leggyakrabban ételre, pollenre, állati szőrre, gyógyszerre vagy kemikáliára. Az allergiás reakció különböző súlyosságú tünetek formájában jelentkezhet, enyhe bőrpírtól az életveszélyes gégeödémáig.

Az intolerancia elsősorban élelmiszerek esetében vált ki allergiaszerű tüneteket. Ennek hátterében azonban a bevitt tápanyag bontására szolgáló enzimek jelentős hiánya áll.

Aki allergiás valamilyen élelmiszerre, annak teljesen le kell mondania róla – különben allergiás sokkot kaphat. Intolerancia esetén viszont kis mennyiséget rendszerint még elvisel a szervezet.

Ételintolerancia jellemző panaszai

Intolerancia esetén a legáltalánosabb panaszok közé az emésztési problémák – felfújódás, hasmenés, székrekedés, hasfájás – tartoznak, de ezeken kívül számos tünete van a betegségnek. Ilyen például az étkezés utáni fáradtság, a fejfájás, a szapora szívverés, sőt gyakran a depresszió is.

Ételallergiásoknál az emésztőrendszeri zavarok mellett a bőrtünetek is gyakoriak (viszketés, csalánkiütés, ekcéma), jelentkezhet szájzsibbadás, nyálkahártya-duzzanat, legsúlyosabb esetben életveszélyes, anafliaxiás sokk is kialakulhat.

Intoleranciateszt házilag

Mit tegyünk, ha azt gyanítjuk, hogy valamilyen ételre érzékenyek vagyunk? Próbáljunk meg bizonyos élelmiszereket – például tejtermékeket, gyümölcsöt – néhány hétre kiiktatni az étrendünkből. Ha ennek hatására panaszaink enyhülnek vagy megszűnnek, akkor valószínűsíthető az ételallergia, amit ezután speciális vizsgálattal igazolni is lehet.

Hisztamin intolerancia

A hisztamin a gyulladásos reakciók hírvivő anyaga, amelyet szervezetünk is előállít, de táplálékaink egy részében is megtalálható. Van például az alkoholtartalmú italokban, érlelt és romlott élelemben – például húsban, halban. Intolerancia esetén a szervezet nem képes a bevitt hisztamin megfelelő lebontására, ezért allergiás tünetek léphetnek fel.

A Hisztamin intolerancia leggyakoribb tünetei

 1. arc és a nyak kivörösödése
 2. keringési problémák
 3. szapora szívverés
 4. hasgörcsök

Fruktózérzékenység

Fruktóz (gyümölcscukor) gyümölcsökben, gyümölcslében, lekvárban, mézben és iparilag előállított pékáruban található.

Kétféle intolerancia létezik: az egyik veleszületett, és nagyon ritkán fordul elő (100 000 emberből 1-5 érintett). Ebben az esetben hiányzik a szervezetből egy enzim, amely a gyümölcscukrot lebontja.

Gyakoribb a másik fajta, amely a vékonybél szállító-rendszerének hibája vagy túlterheltsége miatt keletkezik. Ezáltal fruktóz kerül a vastagbélbe, és ott zsírsavvá alakul, amely mérgező lehet.

A fruktózérzékenység leggyakoribb tünetei

 1. hasmenés
 2. felfújódás
 3. a fruktózt tartalmazó étel elfogyasztása után 30-90 perccel komoly hasfájás is jelentkezhet

Laktózérzékenység

Laktóz (tejcukor) a tejben található, de a túró, a csokoládé, a fagylalt és sok készétel is tartalmazza. Intolerancia esetén a szervezetben kevés a laktáz enzim, amely a laktózt a belekben lebontja. A probléma oka lehet veleszületett vagy szerzett (például valamilyen fertőző betegség miatt). A laktózintolerancia nem allergia, mivel a tünetek hátterében nem az immunrendszer túlérzékenységi reakciója áll. A laktózérzékenység jól diagnosztizálható, és a tünetek kialakulása elkerülhető a laktóz fogyasztásának kerülésével.

A laktózérzékenység leggyakoribb tünetei

 1. felfújódás
 2. hasfájás
 3. hasmenés
 4. gyomorégés

Glutén intolerancia

Glutén főként lisztben, tésztafélékben található, de fogpasztában is lehet. A gluténintoleranciánál a vékonybél nyálkahártyáját izgatja a glutén fehérje alkotórésze. A gyulladás krónikussá válhat, a bélbolyhok visszafejlődhetnek, kevesebb lesz az emésztőenzim, így más intoleranciák is kialakulhatnak.

A gluténintolerancia leggyakoribb tünetei

 1. felfújódás
 2. hasmenés
 3. hasfájás
 4. gyerekek esetében feltűnő, hogy nem gyarapodik megfelelő mértékben a testsúlyuk

Lélegzetből is kimutatható az ételallergia?

A hidrogénkilégzési teszt hasonlóan működik, mint az alkoholszonda. A készülékkel különféle élelmiszerek elfogyasztása után a kilélegzett gázokat elemzik. Ezzel a módszerrel azt tudják kimutatni, hogy mennyi hidrogént tartalmaz a lélegzetünk. Ezt ugyanis akkor termelik a baktériumok, ha a vékonybél nem tud befogadni egyes tápanyagokat.

Ha bizonyos ételek elfogyasztása után magasabb a hidrogénszint, akkor nagy a valószínűsége, hogy intoleránsak vagyunk valamilyen összetevőre.

Allergiateszt során az orvos megpróbálja az allergiát kizárni. A legtöbbet alkalmazott módszernél próbákat visznek fel a bőrre, a RAST-teszt esetében pedig antitesteket keresnek vérmintában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől puffad a hasam? Innen tudhatja, hogy komoly vagy banális oka van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

puffadás

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához