Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így készüljünk fel az allergiaszezonra

Míg néhány évtizeddel ezelőtt alig lehetett hallani a betegségről, manapság szinte nincs is olyan ember, akinek az ismerősei között ne lenne valaki, aki allergiás. A számítások szerint a jelenség a magyarok 25 százalékát érinti, és ez az arány folyamatosan nő.

Az allergia a test téves immunreakciója az olyan, a szervezetre ártalmatlan anyagra, amely ellen valójában nem kell védekezni. A betegségnek számos tünete lehet, például az orrfolyás, a tüsszögés és a köhögés. Májusban a fűfélék az allergének, akik allergiával küzdenek, általában szénanáthával és asztmás tünetekkel is számolhatnak.

Legyünk tudatosak, ismerjük a pollennaptárt!

Ha az allergia tüneteivel kínlódunk, nem árt ismernünk a pollennaptárt. Ám azzal is számolnunk kell, hogy az időjárás nagyban befolyásolja a növények virágzását, így sok esetben eltolódhatnak vagy épp hamarabb kezdődhetnek a kellemetlenségekkel teli hetek. Akik ismerik az allergiás időszakokat, érdemes felkészülniük a szezonra és beszerezni azokat a bevált készítményeket, amelyek csillapítják a kínzó tüneteket. A folyamatos orrfolyás és tüsszögés ellen segíthetnek a természetes eredetű összetevőket tartalmazó orrspray-k, amelyek a szintetikus szerekkel ellentétben nem okoznak függőséget, ezért hosszabb ideig is használhatjuk őket.

Szedjünk vitaminokat!

Vannak olyan vitaminok, amelyek természetes antihisztaminként viselkednek, ezért eredményesek az allergia elleni küzdelemben. Ilyen például a C-vitamin, amit bevihetünk zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, de akár tabletta vagy kapszula formájában is szedhetjük. A szénanáthás tünetek csökkentésében segítségünkre lehet az E- és a D-vitamin is.

Takarítsunk többet!

Az allergiás időszakban érdemes a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítani az otthonunk portalanítására. A rendszeres mosás és felmosás segíthet minimalizálni a szálló por és a pollenek mennyiségét. Szellőztetni viszont ritkábban szellőztessünk, lehetőleg olyankor tegyük, amikor hullott némi csapadék, amely mérsékli a levegő pollentartalmát, vagy a kora hajnali és az éjszakai órákban.

Mossunk minél többször kezet!

A kézmosás a napi rutinunk része, ám mindenképpen jót teszünk magunknak, ha többször mosunk kezet az allergiás időszakban. Sokszor ugyanis nem tudjuk megállni, hogy ne nyúljunk az arcukhoz, főleg azután, hogy tüsszögtünk. A kezünk pedig a pollenek kiváló „hordozója", ezért érdemes sokszor kezet mosnunk.

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás jót tesz az allergiásoknak, 25-40 perces beltéren végzett edzéssel csökkenthetjük a szemviszketés, az orrdugulás és a tüsszögés mértékét is, mert a sportolás mérsékli a vér hisztaminszintjét.

Forrás: Phytotec Hungária