Ezeket látta már?

Ki gondolta volna: orgazmus utáni allergia?!

A rejtélyes betegséget, melyben a férfiaknak influenzaszerű tüneteik jelennek meg orgazmus után, a saját ondójukkal szembeni allergia válthatja ki - közölték holland kutatók.

A POIS (post orgasmic illness syndrome) betűszóval elnevezett szindrómát először 2002-ben írták le az orvosi folyóiratokban. Az érintett férfiak közvetlenül ejakuláció után influenzaszerű tüneteket mutatnak: lázasodnak, folyik az orruk, erős fáradtságot éreznek és ég a szemük. A tünetek akár egy hétig is fennállhatnak.

Ki gondolta volna: orgazmus utáni allergia?!

Marcel Waldinger, a hollandiai Utrechti Egyetem szexuális pszichofarmakológiával foglalkozó professzora csoportjával két tanulmányt tett közzé a Journal of Sexual Medicine című szakfolyóiratban, melyekben azt vetik fel, hogy a szindrómával élő férfiak saját ondójukra allergiásak, és egy érzékenyítéses terápiát javasolnak a tünetek csökkentésére.

Waldinger hangsúlyozta, megállapításai ellentmondanak annak, hogy a panaszoknak pszichológiai oka lenne, eredményei szerinte azt mutatják, hogy a legnagyobb valószínűsége egy autoallergiás reakciónak van. (kvázi autoimmun zavar, a szerk.)

A tanulmányhoz Waldinger és munkatársai 45 holland férfi esetét elemezték, akik ezekkel a tünetekkel jelentkeztek. "Nem érezték betegnek magukat, amikor ejakuláció nélkül maszturbáltak, de amint ondó is távozott, tüneteik jelentkeztek, néha már pár percen belül" - magyarázta Waldinger.

A férfiak közül 33-an beleegyeztek a klasszikus allergiateszt elvégzésébe, amely során a bőrön ejtett apró karcolásra juttatnak a feltételezett allergénből, ebben az esetben saját - felhígított - ondójukból. A vizsgálatba bevont önkéntesek 88 százalékánál, vagyis 29 férfinál pozitív lett az allergiateszt.

A másik most közzétett tanulmányban arról számol be Waldinger és kutatócsoportja, hogy két önként jelentkező, POIS-ban szenvedő férfinál kipróbálták a hiposzenzitizáló terápiát a tünetek kezelésére. Először különösen nagy hígításban kaptak bőrinjekciókat az ondójukból, majd fokozatosan egyre kevésbé hígították a befecskendezésre használt spermát. Egy-három év elteltével az önkéntesek tünetei jelentősen csökkentek - állapították meg a tanulmányban.

Forrás: MTI