Ezeket látta már?

Légbefúvóval (is) az asztma ellen!

2011.11.30. Módosítva: 2015.11.04.

Csillapítja a makacs asztmás tüneteket az egyszerű éjszakai légbefúvó. Az alvás közben a levegőben lévő, asztmát kiváltó részecskéket kiszűrő egyszerű eszköz csillapíthatja a betegség tüneteit napközben, és javíthatja a beteg életminőségét – derül ki a Thorax online kiadásában megjelent egyik kutatásból.

A hőmérséklet-szabályozott légbefúvás során állandó, enyhén lehűtött levegő kerül a beteg légzési környezetébe, felváltva az irritánsokkal és allergénekkel, például poratkákkal és állatszőrökkel teli melegebb levegőt.

Légbefúvóval (is) az asztma ellen!

A kezelés célja, hogy az irritánsok és allergének megszűrése révén megelőzze azt a rendellenes immunválaszt, amely a szisztémás allergiás reakciót, többek között az asztmarohamra jellemző légútszűkülést váltja ki.

A kutatók 281 nem dohányzó, 7 és 70 év közötti alany részvételével végezték kísérletüket összesen hat európai országban. A résztvevők mindegyike rosszul kezelhető atópiás (allergiás) asztmában szenvedett.

189 alany egy évig a hőmérséklet-szabályozott légbefúvó készülékkel aludt az ágya felett, míg a többieknek egy hatástalan készüléket adtak. 12 hónap elteltével a tüdőkapacitás, a légutak gyulladása és a szisztémás allergiás reakció biológiai indikátorainak mérése révén kimutatták, hogy jelentős, 14-15 százalékos javulás mutatható ki az életminőség tekintetében azon résztvevőkben, akik a készüléket használták.

A szerzők hangsúlyozták, hogy azokban mutatkozott a legjelentősebb hatás, akiknek asztmája a legtöbb gyógyszert igényelte, ugyanakkor akiknek tüneteit a legrosszabbul lehetett kordában tartani. Ez a csoport szorul rá a legjobban a segítségre.

A kutatók szerint az asztma kezelésében tapasztalható előrelépések ellenére a betegség továbbra is sok gondot okoz a betegek jelentős hányadának. A levegő szűrésére vagy tisztítására irányuló korábbi próbálkozások azonban nem bizonyultak sikeresnek. A hőmérséklet-szabályozott légbefúvás sikere abban állhat, hogy drámai mértékben csökkenti a belélegzett aeroallergének számát.

Forrás: Medipress